bursa şehir kütüphanesi

entry2 galeri
    2.
  1. heykel tarafından gelip, setbaşı köprüsü'nü geçtiğiniz gibi gökdere kenarında mükemmel yapıdaki kütüphane. bursa'nın en meşhur kütüphanesi. her gün önünden geçer, sık sık ziyaret ederim. sonuçta bizim mahalle. 2 kat binanın 2 veya 3 zemin katı var.

    aşığım ben bu binanın mimarisine. ikinci katına çıkıp caddeye bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

    çok temiz bir ortam. ama ne zaman pisuvar çeşmesini açık görsem kaparım. siz de kapayın. ülkemiz su fakiri. sanırım temizlik görevlileri amirleri "temizlemiyorlar" demesin diye bu hatayı yapıyorlar ve uzun süre boş yere açık bırakıyorlar. uyarmak gerek!

    bursa'nın tarihi ve en güzel yapılarından biri. gerçek bursa böyle olmalıydı. yani bursa'daki tüm evler, işyerleri bu kütüphane ile aynı üslupta yapılmalıydı. gökdereye bakan, setbaşı köprüsü'nün altındaki balkonu daha işlek olmalı. yani oraya da kitap okumak için birkaç masa sandelye konmalı.

    kütüphane ziyaretçilerinin %95'i üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler. şu sıralar 24 saat açık tutulma kararı alınmış. çok da güzel olmuş. tabi gönül ister ki o %95, dandik bir sınav için değil de gerçek bir araştırma için, kültür için, kitap için orada olsa. pırıl pırıl gençler saatlerce test kitaplarına gömülüp hayatlarının en güzel yıllarını ıskalıyorlar. baya termosla gelip sabahlayanlar gördüm.

    kütüphanenin hemen doğusundaki osmanlı camisiyle arasındaki, 20 basamaklı küçük bir merdiven sizi ırgandı köprüsü'ne götürür. o 20 basamaklı merdivenden indiğiniz gibi, kütüphanenin doğusundaki caminin altında yani kuzeyinde kılıç kalkan evi'ni görürsünüz. kılıç kalkan evi ile caminin arasında ise 7/24 yaz kış demeden kılıç kalkan oynayan iki tane dayı size "merhaba" diyecek.

    kütüphanenin tam karşısında mahfel var. kütüphanenin ana kapısından çıkıp doğuya yöneldiğinizde, ulu bir ağacın arkasında yolun ikiye ayrıldığını görürsünüz. esaslı bir bayır olan sağdaki sizi önce namazgah'a, daha sonra da uludağ'a giden teleferik'e götürür. soldaki ise yeşil'e. bu ikilinin birkaç metre berisinde ipekçilik caddesi vardır.

    tabi tüm bu muhitlerde birinde benimde oturduğum, 30-40 senelik 5-6 katlı betonerme ev ve işyerleri, tüm tarihi güzelliklerin içine etmiş. arada az sayıda bu kütüphane gibi eski mimari üsluplarla yapılan şahane yapılar var. bu güzelliklerin ortaya çıkması, bursa'nın tekrar yeşil bursa olması için, bu 5-6 katlı depreme dayanıksız salak binalar, ev ve iş yerleri yıkılıp yerlerine ağaçlar dikilmeli. böylece oluşturulacak dev orman park ile muhit yani setbaşı ve heykel, uludağ ile birleştirilmeli.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük