bugün

dolar

teknik analizde daima bilinmesi gereken şudur. yükseliş trendine girmiş bir ürün bu trend içinde kaldığı sürece yeni daha zirveler, düşüş trendine girmiş bir ürün trend içinde kaldığı sürece yeni daha düşük dipler yapacaktır.

kar elde edilmiş olan her ürün kar realizasyonu ile satılarak daha ucuz olması beklenerek destek seviyesine yakın yerlerden alım yapılır.

Dolar hareketi spekülatif midir?

kısmen öyledir. piyasa yapıcılar zayıfayan para birimlerine karşı öncü alımlar ile söz konusu paritede bir tarafı şahlandırır ve bu hareket yeni alımlara sebep olur. onlar teknik olarak gördükleri direnç noktasına yakın satışlarını yaparlar ve piyasa bunu takip eder ve kar satışları speküle edilen para birimini savunacak enstrümanların hamlelerine göre yeni alım noktaları belirler.

rus rublesi son 12 ayın en fazla değer kazanan para birimi mesela.

ama ondan önce öyle spekülatif bir hareket ile karşı karşıya kaldı ki bir aydan biraz uzun sürede %100 bir dolara karşı deeğr kaybı gördü.

her seferinde kar satışı yapıldı, ucuzlayan dövizde destek seviyesinde yeni alımlar yapıldı ve ruble tarihinin en sert saldırılarından birini gördü.

rus merkez bankası 350 milyara yakın döviz rezervi ile bu saldırılarda 40 milyara yakın kaybı anlık görürken uzun vadede %20 fazlası rezerv yaktı.

şimdi merkez bankamız gerçekten hamleler yapıyor. referanduma kadar dizginleyine komutu aldıkları belli.

ancak bu hamleler gerçek bir spekülatif atak olsa inanın işe yaramazdı. bize yapılan ruslara yapılanın nerede ise ellide biri büyüklükte bir ataktır.

bu atağı yapanlar kaybetme riskini bilmiyorlar mı?

elbette biliyorlar. aynısını çine yapmaya kalktıklarında çin elindeki amerikan tahvilini bozdurma tehdidi ile bu spekülatörleri yerlere serdi ve sabit kur politikasını benimsedi. ki onlarda doların pahalı olması değer kazanması ile rekor ekonomik büyüme sağladıkları halde dahi bu volatiliteyi istemediler.

neden? ekonomik istikrar.

merkez bankası kendini sıksa doları 3.34 seviyesine kadar teknik olarak çekebilir. ancak bu kez de ihracatçınızın ipini çekersiniz.

yüksek kur politikasını ihracatı 2.4 trilyon dolar olan çini örnek alarak benimsenmesi gerektiğini söyleyen yandaş ekonomistler var bu ülkede arkadaş. biri çıkıp demiyor bunlara senin ihracat gelirin bile ithal malın işlenmesi ile şekilleniyor.