neden hayır diyoruz

bakın geçenlerde özdil güzel bir örnek verdi. venezuela'dan bahsetti. bizde uygulanmak istenenle benzer bir sistem var ülkede, sabırla okursanız anlatayım.

ülke nüfusu 30 milyon, 296 milyar varil petrol rezervi var. (suudi arabistan'da 265 milyar varil) çarp 55 dolarla varili bak ne çıkıyor. şimdi diyeceksiniz ki vay be ne kadar refahtır venezuela. öyle değil işte güzel kardeşim asgari ücret kaç dolara tekabül ediyor biliyor musun? sadece 15 dolara. hamburger kaç para peki 180 dolar ama alıcısı var. zengin dahada zenginleştirilmiş yani. 1998'de seçildi chavez yoksul ve cahil ahalinin çok sevdiği kurtarıcıydı çünkü devletin bütün imkanlarını sebil gibi kullanıp yardım kolisi dağıtıyordu çatır çatır. şak dedi anayasayı değiştirdi. artık onu sevmeselerde olurdu, hukuken başkanlıktan indirilmesi mümkün değildi. sırf onun döneminde 1,5 milyon kişi ülkeyi terk etti. kansere yakalanınca üniversite mezunu bile olmayan maduroyu yardımcı seçti. öldü; maduro artık geçici başkandı. nisan 2013'te seçim yapıldı, devletin tüm imkanlarını kullanan maduro ℅50.6 ile kılpayı kazandı. şaibe yapılmıştı seçimlerde ama itirazlar sonuç vermedi. çünkü seçim kurulu ve yargı zaten kendi emrindeydi. toplum karpuz gibi ikiye bölündü, bizden olanlar, bizden olmayanlar. aslına bakarsan biz bu konuda onlardan iyiyiz daha başkanlık gelmeden bölündük. protestolar artınca, şak bir yasa muhalefete konuşma yasağı. durur mu? yeni çıkarttığı yasalardan sonra artık tüm her şeyin kontrolü ondaydı.
sonuca gelirsek şuanda venezuela'da enflasyon ℅600 önümüzdeki yıl ℅1300 olacağı öngörülüyor. un şeker ekmek gibi temel ihtiyaçlar bile karaborsa. sağlık sistemi çöktü, hastalar ameliyat edilemiyor, eczane raflarında ilaç yok. yeterli elektrik üretilmediği için günde 18 saate varan kesintiler yapılıyor. sırf bu yüzden kamu kurumları sadece iki gün çalışabiliyor. su birader su her gün 8 saat kesiliyor. suç oranı patladı, her 21 dakikada bir cinayet işleniyor. sıkıyorsa hava karardıktan sonra dışarı çık, geçen sene 17 bin adam kaçırma olayı rapor edilmiş. herhalde bu kadar örnek yeterli gelir, benzer sistemle yönetilen bir ülkeden.

bak güzel kardeşim hep soruyorsunuz ya neden hayır diye; bak ben cevabımı verdim. sende neden evet dediğini adam gibi yaz ki bilelim. tabi biliyorsan neden evet dediğini. güçlü devlet falan filan gibi basit laflarla olmasın ama. bak ben ne güzel anlattım, sendende aynısını bekliyorum.