bugün

uğur mumcu

atatürk neden böyle söyledi: bu ne sakat düşüncedir, bu nasıl zihniyettir
uğur mumcu'nun köşesinden bugünlere mesaj...

uğur mumcu 24 yıl önce bir pazar sabahı evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetti.

ardında gazetecilik mesleği adına çok değerli sayısız araştırma, haber ve köşe yazısını miras bıraktı.

yıllar önce yazdıkları bugün dahi birer birer gerçek çıkarken o köşesinden, özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi, hep birlikteyiz diye sesleniyordu.

mumcu'nun katilleri hala bulunamadı.

onun ardından türkiye öyle bir ülke haline geldi ki, değil mumcu'nun yazdıklarına, suikastın olduğu yere yapılan anıttaki harflere bile tahammül edilemez oldu. çalındı...

halbuki yazılarında anlattığı gibi o yasaksız bir demokrasiyi savunmuştu.

uğur mumcu, 29 ekim 1986 tarihli cumhuriyet'teki yazısında tam da bugünleri anlatan satırları kaleme almıştı.

mumcu, o yazısında bugünkü başkanlık anayasasıyla tek elde toplanmak istenen sistem değişikliğine, atatürk'ün nasıl karşı olduğunu anlatıyordu.

atatürk'ün meclis'e verdiği önemi vurgulayan, cumhuriyet başlıklı yazısında mumcu, onun görüşlerini şu sözlerle aktarıyordu:

avrupa'da nasyonal sosyalizmin güç kazandığı günlerde atatürk, recep peker'in önerdiği parti modeline(başkanlık sistemi) şöyle karşı çıkar, hasan rıza soyak'ın anılarından aktaralım;

- bu zorbalar kimdir? ha işte orada bahsedilen. bütün kuvvetleri kendinde toplayan, tek partiyi, tabii, dolayısıyla devleti ve ulusu ve yurdu tek başlarına yönetecek olan yüksek meclisin üyelerini diyorum, onları kim seçecek? bu zorbalar kurulu güç ve yetkiyi kimden ve nasıl alacak? hayret! bu ne sakat düşüncedir? bu nasıl zihniyettir? görülüyor ki, varmak istediğimiz hedef, henüz en yakın arkadaşlar tarafından bile zerre kadar olsun anlaşılmış değildir... çocuk, biz öyle bir yönetim, öyle bir rejim istiyoruz ki, bu memlekette bir gün -eğer dünyada hükümdarlık aleyhine gittikçe artan akımlar karşısında kalanlar olursa- padişahlığa taraftar olanlar bile bir parti kurabilsinler.

http://www.odatv.com/atat...iyettir-2401171200_m.html

atatürk'ün sözlerini köşe yazısına taşımış kalemini, bilgeliğini cesur yazarlara miras bırakmış büyük yazar!

“yakında yayımlanacak bir kitabımda, kürt milliyetçileri ile istihbarat örgütleri arasındaki ilişkilere ışık tutacak çok ilginç belgeler açıklayacağım!.

dedikten sonra aramızdan alındı!

günümüzde kemalistim demeye utanan, yıllar önce günümüze ışık tutan bu insanlardır anti emperyalist, tam bağımsız, özgürlük ve cumhuriyet'i savunanlar! kemalizmin yoluna ışık olanlar,
uğur mumcu, ahmet taner kışlalı, ali gaffar okkanlardır!

http://www.youtube.com/watch?v=IIpwPFBybsE