bugün

tarihte bugün

17.6.2006

2002 - Greenpeace üyesi 5 kişi, Atakule'ye astıkları "Atık yakmayı yasaklayın" yazılı pankartla, izmit'teki Tehlikeli ve Klinik Atık Yakma Tesisi'nin çalışmalarını protesto etti.

2002 - RTÜK Yasası'nın bazı maddelerinin iptali için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve 119 milletvekilinden sonra 3. kez dava açıldı. MHP, AKP, SP, TDP, BBP ve bağımsızlardan toplam 111 milletvekili, RTÜK Yasası'nın 2 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

2002 - istanbul 6 No'lu DGM, "Susurluk Davası" kapsamında 6 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Korkut Eken'in avukatının "iade-i muhakeme" talebini karara bağlamaya gerek görmeyerek, DGM Yasası'ndaki değişiklik uyarınca dosyayı istanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etti.

1997 - Alman ihracat Kredi Garanti Kurumu (HERMES), 1997 programını oluştururken, Türkiye için planlanan 400 milyon marklık düşük faizli ve uzun vadeli krediyi iptal etti. iptal kararının 'Ülke riskinin ve belirsizliğinin yüksekliği' gerekçesiyle alındığı açıklandı. Karar, Ankara'da şok etkisi yaptı.

1995 - Grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklar verilmesi için, yurdun çeşitli yerlerinden Ankara'ya gelen binlerce kamu işçisi, Kızılay Meydanı'nda yürüyerek hükümeti uyardı. Kamu işçileri, sendikalaşan memurlara uygulanan sürgün cezalarının kaldırılmasını istediler.

1995 - Çankırı'da yapımı 18 ayda tamamlanan Aytaç Entegre Et ve Süt Tesisleri törenle açıldı. Dünya Bankası kredilerinin desteğiyle 86 milyon dolara kurulan tesislerin, 1 milyon nüfusu başka şehirlere göç eden Çankırılılar için yeni bir umut olduğu açıklandı. 839.2 milyar sermayesi bulunan şirket tesislerinde 750 işçinin çalıştığı kaydedildi.

1991 - ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.

1989 - Hırvatistan Demokratik Birliği (HDZ) kuruldu. Franjo Tudjman'ın parti başkanı olduğu açıklandı.

1974 - TBMM eski başkanlarından Refik Koraltan öldü.

1972 - ABD'de Watergate skandalı patlak verdi. Demokrat Parti merkezini dinleyen eski CIA ajanları yakalandı. Bu olay Demokrat Parti'nin, binasının adıyla anılan Watergate skandalının başlangıcını oluşturdu.

1970 - Sıkıyönetim Komutanlığı kanlı olayların tahrik ve teşvikçisi olduğu iddiasıyla aralarında DiSK Genel Başkanı Kemal Türkler ve Genel Sekreter Kemal Sülker'in de bulunduğu 23 kişiyi gözaltına aldı. Olaylar sırasında yüze yakın işçinin de tahrikçilik ve tahribat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığı bildirildi. Saat 21.00'den sonra sokağa çıkma yasağı konuldu.

1962 - Ünlü şovmen Jim Carrey, Kanada'da doğdu.

1946 - Türkiye işçi ve Çiftçi Partisi istanbul'da kuruldu. Ethem Ruhi Balkan ve Necmettin Deliorman'ın partinin kurucuları arasında bulunduğu açıklandı.

1942 - Savaş ihtimali nedeniyle Trakya bölgesinde tahrip edilmiş olan demiryolu köprülerinin onarımının tamamlanmasının ardından Avrupa ülkelerine tren seferleri yeniden başladı. ilk Avrupa ekspresi saat 21.00'de Sirkeci'den hareket etti.

1938 - Sermayesinin tamamı devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan 'iktisadi Teşekküllerin Teşkilatı ile idare Murakabeleri Hakkında Kanun' TBMM'de kabul edildi.

1935 - Türkiye'de şeker üretimini rasyonel hale getirmek amacıyla iş Bankası, Ziraat Bankası ve Sümerbank'ın ortaklığıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruldu. Bazı kaynaklarda 6 Temmuz 1935'te kurulduğu belirtilen 22 milyon TL sermayeli şirkete mevcut 4 şeker fabrikasının (Alpullu, Uşak, Eskişehir, Turhal) bağlandığı açıklandı.

1926 - Kadıköy Su Şirketi devletleştirildi.

1921 - Sivas, Erzincan ve Tunceli yöresinde, adını ayaklanan Koçgiri aşiretinden alan, 3.5 ay süren ayrılıkçı ayaklanma, Türk ordusu tarafından bastırılmıştır.