bugün

ösym

Türkiye'de kötü yönetilen birçok kurum var ama ösym bunların başını çeker.

6 ocak 2017 tarihli duyurusunda öabt ve kpss a grubu testlerindeki soru sayılarının artırıldığı öğrendik. Bununla birlikte test süreleri de arttı ve muhtemelen 4 saat 10 dakikalık tek oturum yapmak yerine oturum sayısını da artıracaklardır. Tabi bununla ilgili hala net bir bilgi yok. Çünkü duyuruda "2 veya 3 oturum" ifadesi geçiyor. Ayrıca puan türlerinde de geçtiğimiz günlerde bir değişiklik yapılmıştı ve kpss puanlarına yds etkisi a grubu için sıfırlanmıştı. Bununla birlikte ekonometri testi de kpss a'dan kaldırılmıştı.

Bu tarz bir değişiklik yaparsın tamam da bunu neden sınava 4,5 ay kala yapıyorsun? Geçtiğimiz sene de yine gerek dershaneler gerekse öğrenciler tarafından bütün programlar kpss a ve gk-gy sınavının temmuz ayında yapılacak olmasına göre ayarlanmışken yine dönem içinde yapılan bir değişiklikle sınav 1,5 ay öne çekilmişti. Eğer böyle önemli değişiklikler yapıyorsan bunu sınava en az 1 sene kala yapmalısın. Ha o süreyi geçirdin mi? O zaman ocak 2017'de yaptığın değişiklik en erken 2018 kpss için geçerli olmalıdır.

Çünkü yüz binlerce kişi hazırlıklarını kpss'nin değişiklikten önceki hali için yaptı. Belki binlerce insan yiyeceğinden içeceğinden kısarak zar zor deneme setleri aldı. Yayınevleri binlerce basım yaptı. Dershaneler programlarını yaptı. Yine binlerce kişi kpss'yi düşünerek yds kurslarına yazılmak için binlerce lira döktü veya yds için aylardır çalışma içindelerdi. Peki ya yıllarca ekonometri okuyup mezun olan insanların emeklerine ne demeli? Hepsi bir anda çöp oldu. Sen böyle aptalca değişiklikler yaparak bunca insanın emeğini çalıyorsun ve sonra da dalga geçer gibi kalemlerinin üzerine "emeğiniz emanetimizdir" yazabiliyorsun.

Aslında sorunlar bu kadar değil. Çünkü söz konusu kurum ösym ise neresinden tutsanız elinizde kalır. Mesela türkiye'de alanında tekel olan bu kurumun bu tekel avantajını sınava giren milyonlarca insanı ve hatta o insanların ailelerini sömürmek için kullandığı, sırf sınav ücretlerine bakılarak bile anlaşılabilir. Bunun dışında sınav merkezleriyle ilgili ulaşım zorlukları, bu ulaşım zorluklarına ek olarak neredeyse ülkenin hiçbir yerinde olmayan çok yüksek ve bir o kadar da anlamsız güvenlik önlemleriyle sınav yerlerine giriş mecburiyeti, elinde kapı gibi hastane raporu olmasına rağmen sırf ösym'ye bildirilmediği için ülkenin bi ucundan kırık elle ayakla ve binbir zorlukla sınavın yapılacağı tek şehir olan ankara'ya gelen insanların kapıdan çevrilmesi vs. vs.

Dediğim gibi neresinden tutsanız elinizde kalır. Sözün özü nefret edilesi ve gereksiz bir kurumdur. En azından üniversiteye giriş dışındaki birçok sınav için ilgili bakanlıklar ve kurumların kendi sınavlarını yapabilme imkan ve kabiliyetleri varken, özellikle kpss gibi angarya bir sınav için insanları ayrıca strese sokmanın ve çok uçuk ücretler ödemek zorunda bırakmanın sosyal devlet ilkesinin tam olarak neresiyle bağdaştığını anlayamıyorum.

Son olarak mağdur olan milyonlarca insana şunu söylemek istiyorum: boyun eğmeyin!