gaziantep'te her ne kadar güneydoğu bölgesinde yer alsa da şanlıurfa, diyarbakır'dan ziyade adana, mersin'e yakındır doğu değil batının en doğusudur.
üçünün de yerli nüfusu türk'tür. çoğunlukları %70-75 oranlarında değişmek üzere türk'tür.
artan sanayileri neticesinde doğudan göç almışlardır. mersin'in ise sahil kenti olması sebebiyle aldığı göç oranı adana ve gaziantep'i sollamıştır.
şuanda ise adana'da sanayinin gelişmek yerine durağan duruma gelmesi adana'daki doğulu nüfusun bursa, antalya, gaziantep'e yönelmesine sebep olmuştur. ve hatta bu yüzden adana göç veren iller grubuna girmiştir son birkaç sene.
gaziantep'in ise artan sanayisinin gelişimi suriye olayları yüzünden kısa süreli durağan duruma gelmiştir. ancak doğulu nüfus kadar suriyeli nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.
mersin ise bu iki şehre kıyasla doğudan hala aktif göç alan, doğulu oranının en yüksek olduğu şehrimizdir.
tüm doğuluların neredeyse tek bir partide buluştuğu haziran genel seçimlerinde malum partinin üç büyükşehirdeki oy oranları kısacası il nüfusuna oranları:
adana: %14.5 (azalma eğiliminde)
Gaziantep: %15.3 (kısa süreli durağan) suriyeliler dahil değil*
mersin: %17.9 (artış halinde)
bu üç şehirde siyasi olarak ise adana'da merkezde ve ilçelerinde milliyetçi bir kafa yapısı hakimdir. doğudan gelen nüfusla karışma oldukça azdır.
mersin'de ise merkez oldukça karmaşık bir durumda olmakla birlikte ilçeleri tıpkı adana gibi milliyetçi bir duruş sergilemektedir.
gaziantep'te ise bu iki ile nazaran modern muhafazakar bir görüntü hakimdir. milliyetçilik değil lakin devletçilik ön plandadır. türk, kürt, arap ayrımına çok gidilmez.