bugün

29 haziran 2000 italya hollanda maci

euro 2000 yarı-final mücadelesi...

normal süresi 0-0 sona erip, penaltılara gitmesine karşın karşın futbol tarihinin en zevkli mücadelelerinden biridir. hollanda euro 2000'in ev sahibi ülkelerinden biri olduğu için "hollanda - italya" olarak yazılması gerekir, neyse zarar yok. efendim futbol tarihinde "adaletini sikiyim futbol" dedirten maçların en önemli temsilcilerindedir bu maç ki, hollanda maç içinde frank de boer'un francesco toldo'ya nişanlayıp kaçırdığı ve patrick kluivert'ın da toldu'yu terse yatırıp da direği geçemeyip kaçırdığı 2 penaltıyla sarsılmıştır, bonus olarak dennis bergkamp'ın bir şutu da direkten dönmüştür.

ilk yarısında birbirinin kopyası iki pozisyonda sol kanattan yardıran boudewijn zenden'i indiren gianluca zambrotta'nın çift sarıdan kırmızı görüp oyundan atılmasıyla, hollanda resmen bütün maçı italya'nın ceza sahasında oynamıştır, 25 civarı şut atmıştır ancak o lanet olası terrestra bir türlü italya kalesine girmemiştir. portakallar antrenmanlarda çalıştıkları o müthiş atak organizasyonlarının 10'da biri kadar penaltılara çalışsaydı bugün euro 2000'in şampiyonu dediğimiz zaman hollanda akıllara gelecekti. frank de boer, ilk turda son dakikalarda çek cumhuriyetine attığı penaltı ve sonrasında fransa'ya 30 metreden attığı fantastik frikik golleriyle takımını kurtaradan adam olduysa da bu maçta normal sürede ve penaltılarda kullandığı 2 vuruşta da toldo'yu geçememiştir. (bkz: cenabet)

maç penaltılara kaldıktan sonra hollana adına sırasıyla frank de boer, patrick kluivert, jaap stam ve paul bosvelt penaltı atışları kullanmış ve bunlardan sadece kluivert'ın atışı ters köşeye golle sonuçlanmıştır ve hollanda yarı-finalde kupaya veda etmiştir. akıllarda kalan bir başka vuruş ise francesco totti'nin penaltı vuruşu esnasında, 1976'da çekoslovakya kupayı alırken antonin panenka'nın attığı penaltı golüne özenerek yaptığı şık vuruştur. sonuç olarak defans manyağı italya'dan bir kez daha nefret etmiş ve tribünleri turuncuya boyayan hollandalı taraftarlarla beraber kahrolmuşuzdur... zaten finalde de, fransa italya'nın eline vermiştir ki o maçta orgazm olmuşuzdur...

neyse ki hollanda bu maçta hakettiği farklı galibiyeti futbol melekleri sebebiyle uygulayamasa da tam 8 sene sonra rövanşı acayip almıştır ve 3-0+tecavüz futbolla intikamını çok acı almış, yüzümüzü de güldürmüştür.
(bkz: 9 haziran 2008 hollanda italya maçı)