bugün

uludağ sözlük

yakın bir zamanda yazar olduğum ve çok keyif aldığım sözlük.

genel olarak her ortamda bulunduğu üzere negatif troller ve pozitif troller hakkında konuşmak lazım. trollerin bir platforma iyi denetleme mekanizmaları işlediğinde zararı yoktur. yani pozitif troller bir sözlüğe fayda bile sağlar. nedir pozitif trolden kasıt? belirgin şekide entry ve başlıklarında gizlidir aslında zekaları. çarpıcı cümleler kurarlar. trolledikleri konu ile ilgili sundukları argümanlara verilecek cevapları zaten bildiklerinden, o başlık ile ilgili ciddi donanıma sahiptirler. tek entry ile bir çok insanın dikkatini negatif veya pozitif yönde çekebilirler. trollerden nefret eden ve gereksiz polemiğe girmeyen yazarlara dahi entry girdirebilirler. veya çok zeki troller yaptıkları ilginç yorumlarla insanları güldürüp dikkat çekebilirler. ad hominem yaptığında bunun altını yazmadan çizer ve ben seni trollüyorum senin haberin yok demek ister, ama o dediğini sadece sinir ettiği yazar anlamaz.
henüz sözlükte yeni olduğumdan yazarları çok dikkatle inceleme olanağım olmadı.
ancak negatif trollere gereğinden fazla rastladığımı söyleyebilirim bu sözlükte. mesela
'solcular başa geçse yunanistan gibi oluruz' ya da 'laikçilerin borusunun artık ötmemesi' vb başlıkların artık trol yazarlar tarafından dahi okunduğunu düşünmüyorum. çünkü çok çok sayıda her platformda görülen, artık bayatlamış trol başlıklarıdır diyebiliriz.
kısaca, zeka ürünü olmayan bu başlık yahut entry sahiplerinin genel özellikleri, gereksiz ve yeni bir içerik olmayan başlık açmak, bu başlıkların ve entrylerin genel olarak ekşi veya inci sözlükte zaten açılmış olması, çok fazla tartışılmış olması, yazılan dilin kendi zekasının ürünü değil başkasının taklidinin yapılmaya çalışmasının bariz şekilde anlaşılması şeklinde özetleyebilirim.

benim herkesin sözlükte zaman geçirirken hedeflediği amaca saygım olmakla birlikte, hayatın her alanında olduğu gibi -tüm mantıklı insanların da katılacağı üzere- kalite beklentim vardır. trolün dahi kalitelisini istemek sanırım kimsenin itiraz etmeyeceği bir taleptir.

kalitenin düşmesi sanal dünyada son derece kolay ve hızlı olabildiği için, bu platformların yöneticilerinin kalite hedefi doğrultusunda ilkeleri olması ve bu ilkelerden ödün vermemesi şarttır. uludağ sözlük nicel bakımdan bir ekşi sözlük olmayabilir bugün ancak niteliğini asla kaybetmemeli, asla bir 'inci sözlük ivmesi' de kazanmaması gerekir. bunun tek yolu nispeten bilgi akışını sağlayan, yeterli donanıma sahip her kesimden kaliteli insanların üyeliğini artırmak, hali hazırda uludağ kemik yazar yazar yapısını korumak, en önemlisi bu gibi insanlara da burada yazarlık yapmalarından her zaman keyif alacakları düzenlemeleri sağlamaktan geçer. kemik yazar yapısı, bir sözlüğün sanal dünyadaki yüzüdür diyebiliriz. bu yapı sağlam kaldığı sürece sorun olacağını düşünmesem de, bu yazar yapısının sözlükten uzaklaşmasına neden olabilecek suistimallerin giderek artması, bunun görmezden gelinmesi gibi hatalara düşmemek şarttır.

başta belittiğim gibi, sözlüğe genel bakış açım oldukça pozitif. ekşi sözlüğe girerken ne hissediyorsam aynı şekilde hissettiğimi söyleyebilirim. sadece nicelik farkı var. nitelik açısından uçurum yok. çok sıcak ve candan bir ortamın olduğunu da rahatça söyleyebilirim. keyifle yazıyor ve okuyorum. çok güldüğüm başlıklar ve entryler de görüyorum. mesela 'şiir okudum sizce güzel olmuş mu? başlığı, sözlük erkeklerinin vücudu başlığında ' hayret edersin' cevab-i entrysi, gibi yüzlerce sayabilirim. ama eleştirilerim kesinlikle 'inci sözlük' gibi bir facianın karşımızda durmasından kaynaklanıyor. bir nevi paranoya diyebiliriz. tüm sözlük yazarlarına candan selam ve saygılar. tüm güzellikler sizlerin olsun. sanırım uzun süre birlikte olacağız.
mutlu yıllar şimdiden tüm uludağ camiası.