bugün

yazarların banyo yapmama rekorları

Günde üç seans duş almak, sanıldığının aksine temizlenmek değil mikroplara davetiye çıkarmaktır.

Şöyle ki; cildin kendini koruyan bir bariyeri vardır; bu bariyer dışardaki mikropların vücuda gözeneklerden süzülüp girmelerine engel olur. Eğer o bariyer olmasa, tuvalet, çöp, kirli sınıflar, akbil kutuları, kapı tokmakları gibi herkesin dokunduğu ve mikrop/ bakteri kaynayan cisimlere dokunduğumuzda bize bulaşan mikropların vücuda girmesinden dolayı sayısız hastalıktan ölmesek bile yataklara düşmemiz kaçınılmaz olurdu. Cilt bariyeri nem ve yağ tabakası ile bu mikroplara dur derler, mikroplar çarpar döner gider. Onun için kesikler tehlikelidir cilt bariyeri kırılmıştır.

Siz günde üç seans banyo yaparsanız, cildin her banyo sonrası yenilenen cilt bariyerinin yenilenmesine izin vermeden tekrar banyo yaparak o dokuyu bir daha bir daha yok etmeniz demektir ki bunun sonu en hafif ihtimalle ileride alerji, egzama, sedef hastalığı gibi bağışıklık sistemi bozukluklarından tutun da septik şok gibi anında öldürebilen rahatsızlıklara kadar uzanan geniş bir yelpazede hastalıklara maruz kalmak demektir.

Siz siz olun günde bir kez duş almakla yetinin, bilemediniz çok sıcak günlerde iki olsun; ama abartmayın, iyi yapıyorum zannederken kendinize zarar vermeyin.

Bu arada biz yatılı okuldayken kaloriferler yanmadığı için üç dört ay yıkanmazdık, para bulursak şehir hamamına giderdik.*