bugün

troy

o kadar para harcanmasına rağmen bi bok olamamış filmdir. inanılmaz hatalar vardır. örneğin truva köyünde lama'lar dolaşmaktadır. lan anadolu'da lama var da biz mi görmedik?

sonra filmin sonunda odysseus'un ağzından söylenen cümlelerin sonunda "ben odysseus, atları ehlileştiren adam olarak tanırsınız beni" gibi bir cümle dökülmektedir. tamamen filmde odysseus'un tarihi kişiliğine biraz önem katmak içindir oysa ki bu sözün aslı hector öldükten sonra, hector'u korumaya yemin eden ancak onu korumayan zeus ve apollo'nun achilles'in tarafındaki ares'e söyledikleri sözdür bu... o hector, insanlar onu atları ehlileştiren kahraman olarak anacak, ancak achilles yine de unutulacak gibisinden nispet gibi bir cümleler söylemişlerdir ki zaten tarihte de bir ironidir atları ilk ehlileştirenler anadolu medeniyetleridir. atın anavatanı kafkasyadır ve yunanlar truva savaşına kadar at görmemiştir... hatta ilk atlı truva savaşçılarını gördüklerinde onlara centaurs demişlerdir yani, şu alt tarafı at üst tarafı insan olan yaratık. zavallılar daha önce atlı adam görmemiş ki?

bu tip olgular olaylar gözardı edilmiş, işin en basit tarafı ilyada bile okunmadan senaryo yazılmış. ortaya da bir bok çıkmamıştır. hele geçen tekrar izledim, brad pitt'in hareketlerine bakıyorum sonra şu an yapılan bilimum dövüş sporlarına güreş'e eksrim'e boks'a vs.e bakıyorum, ve azıcık bir şey biliyorsam savaş alanında birisi brad pitt gibi dans eder gibi bişi yapsın, ajax gibi bir babayiğit evlat bir balyoz sallamada vücudunu tutturur yere yığar, ikincide kafasını ezer... baktı adam ölmüyor gerekirse topuğunu da keser anahtarlık yapar, tavşan ayağı gibi...