bugün

müslüman ile ateist arasındaki farklar

aha ben.
beyler bayanlar, uzun yazacağım vaktiniz, sabrınız varsa naçizane alacağım...

eski ben ile şimdi ki beni kıyaslayarak, hiçbir şeyin kaygısından olmadan içtenlikle anlatacağım size, emin olun, toplaşın...

eskiden müslümandım, neden bilmiyordum...sonraları merak edince anladım ki annem ve babam müslüman olduğu için bende müslümandım(!)ama ne müslüman, emirleri yerine getirmeye çalışan, yasakları çiğnemekten uzak... ailem hep derdi; oğlum para pula tamah etme, mal mülk dalgasına kardeşlerinle birbirine düşme, vicdanına batanı yapma, hakettiğinden fazlasını alma, çalma, hak yeme, çevreyi kirletme ki babam amatör balıkçıdır, denize pet şişe atana laf söyler.
derken tarihe olan merakımın da etkisinde kalarak "nedir la bu müslüman, hristiyan, yahudi çekişmesi" dedim ve bütün semavi dinlerin kutsal kitaplarını okumaya koyuldum..
bu ara kitap ve peygamber gönderilen dinlere "semavi dinler" denildiğini öğrendim, neyse, derken...

kendimi semavi olmayan dinler, yani kitabı olmayan dinler içinde buldum ki sayısı o kadar çoktu ki, merak edip okumak epey zamanımı aldı.

neyse,
lafı uzatmayacağım..
dinlerin bir önceki gelen dinden kopyala yapıştır gerçeğini farkedinceye kadar kadir gecesi, kurban bayramı gibi terimlerin önemli olduğu kanısındaydım hep.
sonraları anladım ki;
biz bize yapılmasını istemeğimiz her şeyi başkasına yapmamayı ""din"" denen metada toplamışız ve ödüllendirme sistemi yaratmışız. yaparsan yanarsın, yapmazsan ödül alırsın.
aslında şunu söylemek isterim, kendinize yapılmasını istemediğinizi başkasına yapmadığınız sürece, temiz bir deniz, temiz bir hava, yeşillikler, bol ormanlar içinde bir memleket istediğiniz, kızınızı okul servisinde elleyen biri, erkek çocuğunuza küfreden bir sanayi ustası, çalıştığınız yerde patrona yalakalık yapıp yüksek mevkilere gelmesini istemediğiniz biz adam olmamasını istiyorsanız ister müslüman ister ateyiz ister musevi olun. ama ahlaklı, adaletli, temiz, merhametli, hakkaniyetli, iyi olun.
ne olduğunuz değil neyi yapabildiğiniz önemli.
gerisi sizin...