astım

entry72 galeri
    56.
  1. solunum güçlüğü doğuran bronşçuklar spazmı.
    çoğu zaman çocuklukta ya da 20 ile 40 yaşları arasında başlar. astım krizi genellikle gece gelir. krize yakalanan insan yeteri kadar hava alamaz, rengi sararır, çırpınır gözleri büyür. kuru ve sürekli öksürük olur, kalp çarpıntısı artar, solunum güç ve gürültülü olur. bazılarına günde bir kaç kere kriz gelirken, bazılarına hayatı boyunca bir defa gelir. astım ciddi ve sürekli olursa bronşit ve bronko pnömoni hastalıklarına yol açar.
    astımı doğuran üç önemli sebep olarak psikolojik, alerjik ve hastalık diyebiliriz. ani bir korku ya da ruhi sarsıntı, astım krizini başlatabilir. insanların alerjisi bulunan ve bu yüzden astım krizlerine yol açan maddeler arasında tozlar, polen, kürk, denizlerde yaşayan kabuklu hayvanlarda ve yumurtada bulunan henüz bilinmeyen bazı maddeler sayılabilir. astım hastalığına yakalanmış olan insanların ailelerinde çoğunlukla bu hastalığa yakalanmamış olmakla beraber, ürtiker, migren ve saman nezlesi gibi alerjik belirtiler gösteren insanlara rastlanır.
    astım tedavisi hastaya göre değişir. bu arada önemli olan, psikolojik sebepler giderilmeli ya da tedavi edilmelidir. alerjiyi doğuran şeyler hastanın yaşadığı çevreden uzaklaştırılmalıdır. bazen hassasiyeti azaltma da faydalı olabilir. enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. krizleri tedavisi için adrenalin, ephedrin gibi ilaçlar kullanılır, ciğerlere ephedrin çekme fayda sağlar. fakat şiddetli krizler damara adrenalin eriyiği şırınga edilir. bu ilaçlar damarlardaki spazmı ortadan kaldırır. bunların dışında kullanılan ilaçlar antihistaminler, kortizon ve acth'dir.
    5 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük