bugün

türkiye de kadın olmak

üzgünüm sabah sabah biraz kafa ütüleyeceğim.

bölgesel olarak yaşanılan farklı sorunları vardır sadece kendi yaşadığımız ve tanık olduğumuz hayatlara göre ahkam kesmemek gerek. o yüzden metni iki kısma ayıracağım. örneğin sevmediğiniz bir adamla evlendirebilir, evlilik boyunca erkeğin fiziksel, psikolojik ve cinsel saldırılarına maruz kalabilir ha olur da itiraz etmeye ya da ayrılmaya çalıştığınızda toplum tarafından dışlanır, kocan o senin dön evine tavsiyelerini uygulamak zorunda kalabilirsiniz. Eğer cesaret edip boşanmaya kalkarsanız sadece kendiniz değil tüm aileniz kurşunların hedefi olabilir. Şanslıysanız ve hala hayattaysanız, hayatınız devam etmeye çalışıp, sizi seven bir adamla görüşmeye başlarsanız 'bak bak çocuklarından da utanmıyor o.' olursunuz. Çocuklarınız elinizden alınabilir çünkü babaları çok daha edepli bir adamdır. Sonrasında haberlerde taciz tecavüz haberlerini izleyip beş dakika sonra unutmaya devam ederiz.

kendi şahsım adıma her şeyi annemle paylaşan bir insan oldum. çok müdahaleci, kısıtlayıcı olmayan ama her zaman bir şekilde çaktırmadan beni doğruya yönlendiren bir annem olduğundan kendimi hep şanslı hissetmişimdir. Bir 'adam'la tanışırsın. Annesi hastadır mesela kanserdir. Bilir çünkü kadınların yumuşak karnı, anne, baba, hastalık. Hastalıkların en beteri. Babasını sirozdan kaybetmiş olan genç kız üzülür, varını yoğunu hatta hayallerini hiç edip her şeyini bu adama adar, tabağındaki son yudumu paylaşmak da dahil. Tabi sonrasında olaylar gelişir. Maddi olarak her şeyini kaybetmiştir kızımız. Üzerine arkanızdan size attığı iftiralar ve niceleri ile baş başa kalabilirsiniz artık. Üzerinden zaman geçer kızımız polyannacılık yapacak ya, herkes aynı olmaz der şans vermeye karar verir. Ve sonuç yine hüsran. Belki de sorun bendedir milletin ahlaki değerlerinin çivisi falan çıkmamıştır. Sorun bendedir.

Sonuç olarak bu ülkede kendinizi geri çekiyor ve bir şeyler yaşamaktan korkuyor hale gelmişseniz kezban, geri kafalı ve yobaz, özgürce sevdiğiniz insanla bir şeyler paylaşmışsanız yollu, kaşar vs. oluyorsunuz.(burada bir pırlanta ya da araba uğruna adam yolan kadınları kastetmiyorum gerçek sevgiden bahsediyorum eğer hala kalmışsa).

Bir de tüm hayal kırıklıklarınızı bilmese de ucundan kıyısından paylaştığınız içinizi döktüğünüz adamın sırf sizinle bir şeyler yaşayabilmek uğruna nasıl çirkinleştiğini görmek gerçekten mide bulandırıcı. Her şeye rağmen bu ülke insanı için umudumu yitirmemiştim ama bu pislik çukuru düzelecek gibi görülmüyor. Nasıl bir tatminsizliktir ki asla doyuramıyorsunuz kendinizi, nasıl bir pis nefistir.

Gidin ötede arsız, pis nefsinizde boğulun.