türk çok partili siyasi rejiminden önce cümhuriyet halk fırkası* adıyla varlık göstermiş ve ilk tbmm' yi kurduktan sonra 2.tbmm' de de iktidar partisi olup, 1946' ya kadar rakipsiz gelmiş partidir.
1946' da bir ilkbahar sabahı, göbüşünü hoplata hoplata başbakanlık konutuna çıkan celal bayar, ismet inönü' ye yeni bir parti projesinden bahsetmiş ve ileride türkiye' nin başına bela olacak dp kaşeli bir rozeti kendisine vermiştir.
o tarihten sonra 1950-60 arasında korkunç amerikan sermayesiyle beslenen demokrat parti karşısında çaresiz kalan asli iktidarın kendisini niteliğini taşıyan chp, 1960 devrimi ile birlikte ismet inönü' nün kısır bilgileri ile siyasette yeni tazyiği bulmaya çalışmıştır. bunun için 1920' de kurulan, stalinist parti tkp ile arasına bir mesafe duvarı örmek adına kendine ortanın solu yakıştırması yapmasına rağmen, 77' deki seçim başarısı dışında hala yerini bulmakta güçlük çeken partidir.
parti aslında, dünya' daki sosyal demokratların türkiye' ye yansımış hali olan kemalizm adlı ulusal ideolojinin mayasından beslenmektedir.
deniz baykal' dan sonra hiçbir görüşü olmayan bir burjuvazi partisine dönüşmüştür.
kötüleriz, oy veririz, eleştiririz, ağızına sıçarız, hayran oluruz, nefret ederiz, katılırız, kızarız hatta bazen yok etmeye çalışırız. ancak bu halinden sıyrıldığı takdirde içerisindeki potansiyelini kinetiği çevirdiği an önünde durulmayacak bir yanar döner kaya olduğunu da biliriz.
bir gün tek kurtuluş olmasından korktuğum siyasi oluşumdur.
suni gündemler, şeriat söylentileri... karanlıktaki fraksiyon fısıldamaları...
yardımını esirgemeyen insanları beklemektedir sanki uzaktan.*