bugün

veteriner anatomi

Zevklidir. Uygulama ders saati teorik ders saatinden fazla olduğu için bir ton bilgiyi öğrenmek pek de zor olmaz. Formaldehit kokusu eşliğinde kadavralarda göre dokuna tüm ayrıntılar öğretilir, öğrenilir. Sınıfta oluşturulan her 7-8 kişilik bir grubun bir kadavrası olur. Dönem başından sonuna kadar kullanılır. Formaldehitin fixleme özelliği sayesinde kadavralar asla çürümez, bozulmaz. Bu kadavralar öğretilen 4 farklı memeli evcil takım hayvandan seçilir (carnivor-etçiller: kedi, köpek, ruminant-geviş getirenler:koyun, keçi, sığır, equide-tek tırnaklılar: at, eşek, sus-evcil domuz). Buna ek olarak ikinci dönem de kanatlı anatomisi işlenir (tavuk, kaz, ördek, deve kuşu vb.). Her grup kendi kadavrasından ve diğer tüm kadavlarlardan sorumludur. Çünkü her türün anatomik yapısını bilmek zorundadır. Bizim kadavramız bir köpek idi.

ilk dönem konular kemikler, eklemler ve ligamentlerden ibarettir. Bu dönemde Latince terimleri ilk kez duymanın ve kullanmanın verdiği şaşkınlık ile bütün terimler birbirine karıştırılabilir. Lakin pek zevklidir. Mesela os scapulae'nın üzerinde facies serrata vardır. Şimdi düşünürsün. "Facies yüz demek, serratus'a sözlükten bakarsın, testere dişi gibi demek. Facies dediğine göre buraya kas yapışacaktır o kasın ismi ise musculus serratus olmalıdır." Gibi çıkarımlarda bulunurken eğlenirsiniz. Dönem sonunda yaklaşık herkesin girmesini çıkmasını beklemekle birlikte 5-6 saat sürebilen final sınavının heyecanını yaşarsınız.

ikinci döneme gelince kaslar, sinir sistemi, damar sistemi, lenf sistemi, iç organlar, üreme organları, anatomik bölgeler konuları işlenir. Artık Latinceye hakim olduğunuzdan ilk dönemki kadar zor gelmez fakat daha çok çalışma gerektirir. Uygulama dersine gelmeden önce herkes önlüğünü giymeli, eldivenlerini takmalı ve bistürilerini getirmelidir. Kadavraların öğrenciler tarafından dikkatlice ve öğrenerek bisturiler aracılığıyla açılması, yapıların belirlenmesi ve belirtilmesi istenir. Bahri hocamız sizler kadavra üzerinde sanatınızı konuşturacak olan sanatçılarsınız derdi ve heyecanlanırdık.
Kadavralar kaslardan başlanarak taa damarlara kadar açılarak ufalanıp gider. En son elinizde et yığını gibi bir hal almış kadavralar bulunur. Koyun ve keçi kadavralarında çalışırken ister istemez ağzınız sulanır gluteus kaslarını ızgara yapıp yiyesiniz gelir. Orada bir sürü muhabbet döner zaten, oldukça eğlenirsiniz.
Anatomi dersi karşılaştırmalı anlatılır. Zira 5 takım hayvanın anatomileri benzerlikler çoğunlukta olarak farklılıklar gösterir. Bir de bu takımlar farklı türlere ayrılır. Mesela carnivor'da kedi ve köpekten sorumlusunuzdur. Ve bunların dişi ve erkek olmak üzere anatomileri de farklıdır.
Zordur, yorucudur ama bir o kadar zevklidir veteriner anatomi. Sonuçta hekimliğin ve dolayısıyla cerrahinin temelidir.

Tüm emeği geçen hocalarıma teşekkür ediyorum. güzel bir dönem yaşattılar bizlere.
Daha çok şey yazabilirdim, lakin ne zaman yeter ne de enerji.

Not: kadavralar sahipleri tarafından hastanede kurtarılamama sonucu henüz ölmüş ve fakültemize bağışlanmış olan hayvanlardır.