bugün

bayram namazı

ramazan ve kurban bayramları sabahı, sabah namazından sonra kılınan vacip namaz. 2 rekattır. sonrasında hoca tarafından hutbe okunur.

Bu bayram namazı hava yağışlı olduğu için dışarıda namaz kılma şansı olmadığı için yer kapma savaşları yaşanmıştır. erken gelen cemaat oturacak yer bulmuştur fakat sonradan gelen cemaat ayakta kalmıştır ve klasik sahneler yaşanmıştır. (bkz: 5 temmuz 2016 istanbul yağmuru)

Böyle durumlarda safları sıklaştırmak gerekiyor. bunun için benim namaz kıldığım camide alt kattaki cemaat bunu hocanın bayram namazını nasıl kılınacağını anlattığı dakikalarda yaptı ve kimse hocayı duyamadı. bu sırada safların aralıkları daha da daraltıldı. cemaat birbirinin sırtına değil de ayaklarına secdeye gitmek zorunda kaldı. tabi namazın nasıl kılınacağını dinleyemeyen cemaatin bir çoğu namazı yanlış kıldı. (bkz: iki salla bir bağla) her yerde olduğu gibi camide de organize olamayan bir toplumuz. her işimiz yanlış!

bayram namazında ise en dikkatimi çeken ise jack daniels viski t-shirt ile gelen cemaatti. insanların ne kendisine, ne inancına ne de topluma bir faydası var. sırf bu yüzden bu ülkenin hali böyle. *
(bkz: dün ramazandı bugün bayram dün oruç tutmak sevapdı bugün haram)