bugün

mauritius

dolu dolu bir haftamı geçirdiğim muhteşem ülke.

türk hava yolları haftada 3 gün atatürk havalimanından direkt mauritius a uçuyor. yolculuk 9,5 saat sürüyor. gece uçuşlarına denk geldiği için mis gibi uyuyabiliyorsunuz ayrıca.

küçük bir ada ülkesi olduğundan dolayı ada diye bahsedeceğim.

ada afrika kıtasına bağlı olmasına rağmen halkın %80 i hintli, fakat hintli olduklarını kabul etmiyorlar. ingilizler adayı sömürdüklerinde buraya hindistan'dan insanları getirtip yerleştirmişler. geri kalanı ise afrikalı.

adanın turizm ile birlikte iki temel geçim kaynağı var, şeker kamışı ve balıkçılık. şeker kamışı suyu çok lezzetli bir şey. ayrıca en ünlü balığı kılıç balığı. hemen hemen her gün yedim, gayet lezzetli pişiriyorlar. mutfağı tipik hint mutfağı, herşey bol baharatlı. adamlar kuzuyu bile fıstık sosuyla pişiriyor.

para birimi olarak hindistandaki gibi rupi kullanıyorlar ama mauritius rupisi olarak geçiyor. adaya gittiğinizde bir atm den rahatlıkla rupi çekebilir, yanınızda kalanı dönüşte havalimanında rahatlıkla euro/dolar yapabilirsiniz.

nüfus 1,5 milyona yakın, kalabalık sayılabilecek tek yer başkent port louis. çok küçük ve tatlı bir şehir. öyle ki, havalimanından bizi almaya gelen görevliye gidiş süresini sorduğumda bana, "trafik yoksa 45 dakika" demişti. yolda toplamda 3 tane araba gördük, adamların trafik anlayışı bu işte.

ülkenin polislerinde silah yok. hapishane yok, olay yok, hırsızlık yok, gasp yok, terör yok. tam demokrasiyle yönetilen bir ülke.

ülkenin yarısı budist, kalan yarısı da müslüman ve hristiyan. bir çok farklı inanışa mensup insanlar ve ibadethaneler görebilirsiniz, ama kimsenin birbiriyle bir sorunu yok. aynı dili mükemmel konuşuyorlar.

otel görevlisinden esnafına kadar hemen hemen herkesle muhabbet edebileceğiniz muhteşem bir ülke.gittim, gördüm, dönmek istemedim.

meksika/cancun ile birlikte rüya beldelerden biri olarak hafızamda yerini aldı.

kısacası, gidin görün derim.