jüpiter

entry147 galeri video1
    81.
  1. Güneş sistemindeki en büyük gezegen. Tamamı gazlardan oluşuyor, bir gaz devi. Rüzgarları 644 km/s hızına ulaşabiliyor. Dünyadan 11 kat daha büyük ve yüzeyinde katı bir yer olmadığı düşünülüyor. Dünyaya 145.000 km uzaklıkta. Yıldırımları ise dünyadan 1000 kat daha güçlü. 67 tane doğal bilinen uydusu bulunuyor.
    En önemli gizemlerinden biriside büyük kırmızı leke. Bu lekede yüzlerce yıldır fırtına devam ediyor ve hiç durmuyor. Bu fırtınaların hızı saatte 400 km. Fırtına o kadar büyük ki dünyayı 3 kere yutabilir. Bu lekenin kırmızı olmasının sebebi hapsolmuş kimyasalların ultraviyole ışınları ile kızarması.
    Jüpiter'in güneş sisteminin başlangıcından beri var olduğu tahmin ediliyor. Hatta eskiden jupiter'in güneşin bir parçası olduğu düşünülüyordu, ta ki hakkında yeterince bilgiye ulaşılana kadar. Jüpiter'deki gazlar güneşten kopmadığını gösterdi. Argon, kripton, karbon azot ve adını bile bilmediğimiz envai çeşit gaz. Hatta ilginç bir teori ortaya atıldı Jüpiter'in güneş sisteminin dışında oluştuğu ve zaman içerisinde sürüklenerek güneş sistemine girebileceği düşünüldü. Jupiter, güneşten 3 kat yoğun bir katmana sahip.
    Üzerinde dünyadan 3 kat büyük fırtınalar oluşuyor, fırtınalar güneşten güç alır ama jupiter güneş'ten 800.000 km uzakta, peki bunlar nasıl oluyor?
    Jüpiter, dünyadan 22 kat daha hızlı ve güneş sisteminde en hızlı dönen gezegen. Hızlı dönme manyetik alanı tetikliyor. Ama bir sorun var dünyada manyetik alan çekirdekteki erimiş demirin çalkalanması ile oluşur Jüpiter'de demir yok peki ama bu güçlü bir manyetik alan nasıl oluşuyor. Bunun bir cevabı var; hidrojen o kadar sıkışık ki sıvı metal gibi davranıyor ve devasa manyetik alanı oluşturuyor. Manyetik alan satürn'ün ötesine kadar yayılıyor. Bu manyetik alan Jüpiter'den 50 kat daha büyük.
    Jüpiter'de dünya gibi kuzey ve güney ışıklar görülebiliyor. 67 uydusunun bazıları gezegen olacak kadar büyük ama hepsi muamma. Jüpiter'in iç uyduları 4 tanedir bunlar; io, europa, ganymede, ve callisto.
    Ganymede, jupiter'in ve güneş sisteminin en büyük uydusudur. Güneşin etrafında dönseydi bir gezegen olarak kabul edilecekti. Ganymede'te ilginç bir şey fark edildi bir manyetik alanı vardı. Oysa donmuş olması gerekiyordu. Manyetik alanı varsa çekirdeği hala aktif olmalı. Geçmişinde uyduyu ısıtacak büyük bir felaket olması gerekiyor. Ayrıca ganymede'te bir okyanus olabilir.
    Callisto, soğuk ve kayalık güneş sistemindeki en yaşlı cisimlerden biri. Yüzeyi antik meteor çukurları ile dolu. Bu uyduda bir okyanus olabilir. Bir muamma daha var callisto, oluştuğunda bu yana hiç ısınmamış. Bu kadar büyük bir uydu nasıl olurda ısınmadan oluşur. Bu şu anlık bir gizem.
    io, bizim uydumuz ay ile aynı büyüklükte. Yüzeyi volkanlarla kaplı, biberli bir pizzaya benziyor. Yine bir muamma var her tarafında volkan olan bir uyduda bu kadar ısı acaba nereden geliyor? Yerçekimi olabilir mi? Nedeninin jupiter'in çekim kuvveti olduğu düşünülüyor. Uyduyu adeta çekiştiriyor, şekilden şekle sokuyor buda ısının artmasına sebep oluyor.
    Europa, buzdan uydu. Yaşam konusunda bir çok araştırma yapıldı. Acaba yaşam için gerekli materyaller bulunuyor mu? Bunu hala bilemiyoruz. Ama uydunun yüzeyinde ki meteor çukurları kısa bir sürede siliniyor bunun sebebi yüzeye su fışkırmasından kaynaklanabilir. Su demişken europa'nın altında dev bir okyanus olduğu çok yüksek bir ihtimal. işin ilginç tarafı bu okyanus donmuyor. Oysa uydu -92 derece. Donmamasının sebebi aynı şekilde jupiter'den kaynaklanıyor uyduyu çekiştiriyor sürtünme ile derinlerde ısı açığa çıkıyor. Yaşam olduğunu bilmiyoruz ama suyun olduğu yerde yaşam mümkündür. Okyanus'un derinliğinin 180km olduğu tahmin ediliyor.
    Başka bir dünyada yaşam bulmak bir devrim olacaktır. Eğer europa'da yaşam varsa neden bir çoğunda olmasın? Kimbilir belki yıldızların içinde yaşamı değil zekayı da bulabiliriz
    27 ...