bugün

nerimanof tan atatürk e nevruz tebrik telgrafı

bir kürt bayramı(!) olan nevruz bayramında, bir kürt ülkesi olan azerbaycan(!) presidenti narman nerimanof'un, yine bir kürt ülkesi olan türkiye'nin(!) reis-i cumhur'u(o zaman henüz tbmm başkanı) olan mustafa kemal paşa'ya çekmiş olduğu 24 mart 1921 tarihli tebrik telgrafıdır.

telgrafta şu ifadeler geçmektedir.
"Cenubi Kafkasya Komiseri, Azerbaycan serbest Harbiye Mektebi Talebeleri, iki bölüklü Süvari Nişancı
Türk Alayı askerleri, Türk Milletinin büyük Nevruz Bayramını tebrik ediyor ve biz ümid ediyoruz ki Azerbaycan inkılâp Ordusu kahraman Türk Ordusu ile beraber Garp emperyalizmi tazyikinde bulunan Şark milletlerini yakında kurtarırlar. Yaşasın Şark inkılap başları Mustafa Kemal!"

ya şimdi ben bunları neden yazıyorum biliyor musunuz?
binlerce yıllık türk adeti, türk bayramı olan nevruz'u sahiplenmeye çalışan bazı kesimler var, bazı halkların ortak çocukları var.
bunlar nevruzun kendi kültürlerine olan aidiyeti ile ilgili tek bir tarihsel döküman, tek bir tarihsel bağlantı ortaya koyamamalarına rağmen bu günü sahipleniyorlar.
ama bizler elimizde belgeler, tarihi bağlantılar varken bu günü bir türlü benimseyemiyoruz.

tamam nevruzu herkes kutlasın.
ama nevruz türk kültürünün bir parçasıdır. bu yüzden nevruza türkler, kürtlerden daha fazla sahip çıkmalıdır.

sakın beni kürtlerle kültür polemiğine giriyorum zannetmeyin.
anadolu'daki varlıkları muallak olan halkların ortak çocukları ile asla bir kültür yarışına girmem, giremem. bizim kanımızın asaleti, kültürümüzün derinliği belli...