Wolfgang Amadeus Mozart'ın besteleri Mozart Effect diye bilenen bilimsel bir hastalık tedavi yöntemi olarak birçok ülkede uygulanmaktadır. Besteleri hem müziğe hem ruha bedene gıdadır. Mozart'ı dinlemek stresi azaltıyor,zekayı yükseltiyor, ve kalp krizi tedavisinde önemli faydalar sağlıyor. Roger Dobson'a göre doktorlar yakında Mozart'ı reçetelere bile yazacak. ingiltere'de 46 yaşındaki jelastik epliepsi hastası 7 ilaç denemesine ve beyin ameliyatı geçirmesine rağmen iyileşmedi. Hiçbir iyileşme görülmeyen ve sürekli gülme krizleri geçiren hastaya yeniden beyin ameliyatı yapılmasına karar verildi. Ameliyat alınmasına az bir zaman kala hastanının gülme krizlerini azaldığı ve daha kısa sürdüğü belirlendi. Doktorlar hastanın artık davranışlarını kontrol edibilr hale gelmeye başladığı fark edince büyük şaşkınlık yaşadı. Kısa süren bir araştırma sonucu hastanın artık herfün düzenli olarak Mozart dinlemeye başladığı ortaya çıktı. Günde 45 dakika Mozart dinleyen hastanın 3 ayda iyileşmesi Londra Nörololoji Enstitütüsü tarafından yepyeni bir tedavi yöntemi olarak değerlendirildi. Mozart dinleyen farelerin bile labirentlerde daha başarılı ilerdiği belirlendi. Bilim insanları hem hastalar hem de havyanlar üzerinde fiziksel ve psikolojik iyileşme sağlayan bu tekniğe Mozart Etkisi (Mozart Efekt) ismini verdi. Bazı bilim adamları müzik dinleme sırasında beyinde etkin olan bölümün canlandığını ve veya ısındığını düşünüyor. Bilim adamlarının bu iddiası kesin olarak kanıtlanamıyor ancak bu tezi çürütecek çok mantıklı bir görüş de bulunmuyor. Koma'daki hastaya bile faydalı olduğu test edilen Mozart'ın müziği üzerine yapılan deneylerin tamamında olumlu sonuçlara ulaşıldı. Mozart'ın besteleri hem karmaşık olduğu kadar da düzenli ve dinleyiciyi yormadan çeken bir tarzda olduğu için diğer eserlerden farklılık gösteriyor.
NEYE FAYDALI
Epilepsi: Hastalığa neden olan beyinsel faaliyetleri azaltıyor. Chicago'da Mozart dinleyen 29 hastadan 23 iyileşti.
Zeka: Mozart'ın K448 Sonatosu zekayı parlak hale getiriyor. Fareler bile bu müziz çalınırken labirentte daha çabuk ileriliyor.
Göz: Mozart'ın "2 Piyano" eseri gözden beyne algılamayı hızlandırıyor.
Kalp: Kalp ritmini düzenliyor. isviçre Oberwalliser Hastanesi'nde yapılan çalışmada 23 yetişkinin kap atışlarının Mozart veya Bach dinlerken düzeldiği, tanzsiyonu dengelediği belirlendi.
Stres: Özellikle yeni doğanlarda stresi azaltıyor. Bebeklere kuvözde düşük sesle Mozart dinletildi, stresleri azaldı, kalp ritimleri düzeldi.
Balıklarda: Bu çalışma balıklar üzerinde yapıldı. Su altında düzenli olarak Mozart'ın Eine Kleine Nachtmusik eseri dinletilen balıkların daha fazla büyüdüğü, ve stresli davranmadıkları belirlendi.(Kaynak Independent)