bugün

4 5g

hız anlamında yenilikler getirdiği söylenen altyapı segmenti. ancak şöyle bir örnek ile açıklarsak, durumun aslında çok da büyük bir değişimi, şimdilik yaratmayacağı anlaşılabilir:

diyelim ki 100 kilometrelik bir hedef mesafe için, saatte 10 km/saat hız ile ileriyorsunuz. bir anda arabanız canlanıyor ve hızınız 100 km/saat olarak güncelleniyor (sakın duyurulan hızlara-1 filmi 10 saniyede indireceksiniz gibi-inanmayın. bu örnekte de, oldukça afaki bir sayı verilmiştir.)

güncellenen 100 km/saat hızınız ile katedilmesi gereken mesafeyi 10 kat daha hızlı alıyorsunuz. ancak bir şeyi atlıyoruz. bu yolda trafik yok mu? var. o zaman trafiğe, 10 km/saat olan araca nazaran 10 kat daha hızlı gireceksiniz anlamına geliyor bu. ve o da ne? trafikte şöyle bir kural var. trafik ışıkları tam 1 aylık sürelerle renk değiştiriyor. en nihayetinde trafiği açıcı ara ve ana hat bağlantısı yollar yapılmadıkça, o trafik 10 km/saat hızındaki araca kadar uzayabilir. böylece yavaş veya hızlı gitmenin hiçbir manası kalmayacaktır. sözün özü, yolda hızlı gitmek değil, yoldaki engel ve sistematiğin çözülmüş olması gerekmektedir. isterseniz hız sınırını 500 km/saat yapın. alınacak tepki şu olacaktır: "yol kalmadı ki gidecek, ne yapayım ben kaç milyonluk arabayı".

not: belirtmekte fayda var. altyapı hizmetlerinde ilgili yapılanma tamamlanmadan, "tamamlandığı" algısı yaratıldığına dair oluşturulan iddialar ve bu iddialara ilişkin uyarılar yerini bulmuş. başta vodafone olmak üzere, bütün operatörler, reklamlarında siyah bant üzerine beyaz puntolar ile "4.5 g teknolojisi 1 nisan 2016 itibarıyla kullanılabilecektir." benzeri ifadeleri kullanmaya başladılar. aslında bu değişimin çıkış noktası için önemle şu girdimdeki linkleri inceleyebilirsiniz: #31570737

edit: imla(eksik harf ve virgül).