bugün

cüce

Boyu ve bütün organlarının büyüklüğü kendi ırkındaki normal insanların boyundan ve organlarından küçük olanlara verilen ad.

Cücelik, bir hastalık sonucu meydana gelen bir durumdur. Buna sebep bazı iç salgı bezlerinin ve kemiklerin normal işlerini yapacak durumda olmamaları ya da bu işlerini yapmasına engel olan hastalıkların meydana gelmesidir. Kalıtım yolu ile gelen bir hastalık hali değildir. Normal insanların çocukları cüce olacağı gibi cücelerden de normal boyda çocuklar meydana gelebilir.

1 - Davranışları çocuğu andıran, organlarının büyümesinin yanında, bütün yapıları çocuğu andıran (anormal cüceler). Bunların zekâları az olduğu gibi, bütün davranışları da çocuksudur.

2 - Cüce olmak özelliklerinin dışında, her bakımdan normal bir insanı andıran "normal cüceler". Bunlar arasında, normal insanlar gibi zeki olanlar, bütün ömürleri boyunca insanlar gibi hareket edenler bulunur.

Cüceler, tarih boyunca toplumların ilgisini üzerine çekmişlerdir. Bunlar arasında özellikle zeki olanlar, hazır cevaplıkları ile ün salmış olanlar, kralların, prenslerin, padişahların dikkatini çekmiş ve ömürlerini saraylarda geçirmişlerdir. Gerek Avrupa’daki hükümdarlar, gerekse Osmanlı padişahları, saraylarında devamlı olarak cüceler bulundurmuş-dır. Bunların katıldıkları çeşitli eğlence toplantıları, bu asil soylu kimselerin, daha da eğlenmelerine yol açmaktan geri kalmamıştır.