bugün

kadınlara göre namusun tanımı

namus zaten cinsiyetçi bir kavramken bir de kadınlara göre denilerek kombo yapılmış.

namus adı verilen şey aslında erdemli davranmaktır bana kalırsa. vicdan sahibi olabilmektir. kadını ya da erkeği yoktur.

bir kuyrukta kaynak yapmamak da namustur, arkadan iş çevirmemek de. bir insanın sırlarını ifşa etmemek de namustur, bir insanı taciz etmemek de. fiziksel olarak üstün olduğu için bir kadının üstüne yürümemek de namustur, bir erkeği bel altı sözlerle vurmamak da.

namus denen şey sadece cinsellikle bağlantılı değildir. ahlaklı davranışla bağlantılıdır. ahlak sadece cinsellikle bağlantılı değildir. bulduğu cüzdanı sahibine ulaştırmak da ahlaklıdır, başkalarının hayatları hakkında yorum yapmamak ve onları yargılamamak da.

namus bacak arasına kaydığında uğruna cinayetler işlenirken, bir başkasının canını almanın namuslu bir eylem olmadığı akıldan çıkıveriyor. toplumlar tüketim çılgınlığına sürüklenirken, ülkenin her köşesinde ateşler yanarken ve bu ateşler masum, savunmasız insanları yakarken hala namus sadece cinsellikle ilişkilendiriliyor.

namus değil erdemli davranmak. erdem iyi ve doğruya kişinin kendi iradesiyle yönelme isteği. baskıyla değil. önemli olan erdemli bireyler yetiştirebilmek. çocuklarımıza doğru ve yanlışı öğretirken kendi değerlerini de inşa edebilmelerine izin vermek.