bugün

ahlaklı ateist

ahlaktan ne anladığınıza göre değişir, ahlaklı olmak eğilip kalkmak, kabede şeytan taşlamak, kadına mirasta yarım hak vermek, kadın taşlamak, cariye satmak, çocukla evlenmekse ben ahlaklı değilim.

bunun dışında ahlak tanımını da yaparım, ahlakı siz bireysel ve uhrevi alabilirsiniz ama bana göre rasyonel ve toplumsaldır.

ayrıca pragmatistir, toplumların işleyişi yasalarla olur ve toplum belli yasalar kurup onun etrafında uzlaşı sağlamak zorundadır. zaten dinde olan ahlak da pragmatistir, sonuçta kötülük yaparsa cızz, iyilik yaparsan huri veriyorlar.

dindalar belden aşağı vurmak için hep bu argümanı kullanıyor, haklılarda ama durum sizin öyle anladığınız gibi değil.

bakın bu gün hukuk kuralları var ve bunlar kaynağını dinden almıyorlar, bu kuralları ihlal edenler var ama çoğunluk uzlaşı sağlamış, bu kuralların koruyucusu tanrı değil, uyanı tanrı değil, kuranı da tanrı değil ama toplumu işletiyor.

işte bunun gibi, çocuklara küçük yaşta din doğmalarını aşılayıp onları zehirleyeceklerine, onlara ahlakı rasyonel şekilde anlatıp, toplumda bir takım davranışların kendine katkı sağlayacağını, bunun onun yararına olduğunu öğretmeleri lazım.

ayrıca ahlakın sabit değil değişken olması lazım, köleliği nasıl biz kaldırdıysak bizden sonra gelenler de bizim ayıplarımızı kaldırabilir. daha iyiye gidebilir her şey.