bugün

apocalypse now

o kadar çok detay barındırıyor ki nereden başlasam bilemediğim 1979 yapımı, francis ford coppola filmi.

öncelikle savaş filmi denince aklına rambo gelenlerin izlememesini şiddetle tavsiye ederek başlamak isterim. zira çatladım, patladım, sıkıldım gibi yorumlara neden olabiliyor.

her şeyden önce gerçek bir film izleme keyfi sunuyor coppola bizlere. özellikle 2000'li yıllarda doruğa çıkan cgi çılgınlığından sıyrılarak, prodüksiyon harikası bir dünyaya götürüyor. mekan, dekor, sinematografi muhteşem.

dönem filmi olması dolayısı ile bugün izlendiğinde bile 1979 yapım olduğunu anlamak zor.

--spoiler--
devamı spoiler içerir
--spoiler--

filmin propogandası ile ilgili olarak yapılan bazı eleştirlerin yanlış olduğu kanaatindeyim. diyor ki bazı vatandaşlar ''film savaş karşıtı gibi görünse de, eğer amerika disiplinli bir ordu ve kararlılıkla vietnama gitmiş olsa oraları fethederdi mesajı veriyor'' ancak film aslında bunun tam tersinin söylüyor. marlon brando'nun canlandırdığı karakter mükemmel bir özgeçmişe sahip bir asker iken, görevi onu bulmak ve yok etmek olan marteen sheen, henüz göreve atanmadan önce psikolojisi bozuk bir tip. ve sonunda görevini başarıyla yerine getiriyor.

yine savaşın ortasında sörf yapma derdindeki robert duvall'in canlandırdığı albay karakteri. bir taraftan imza olarak katlettiği düşmanın üzerine oyun kartlarını atıyor, diğer taraftan karnı deşilmiş bir düşman askerine su vermiyor diye askerine kızarken, bir anda çok ünlü bir sörfçünün bölükte oldu haberi üzerine elindeki matarayı fırlatıp sörfçüyle muhabbete gidiyor.

filmin başından sonuna kelimelerle ifade edecek psikoloji bilgim olmadığı için tarafımca tarifi mümkün olmayan farklılıkta karikatürize ve ruh hastası karakterle karşılaşıyorsunuz.

moral gecesi için gelen playboy kızlarına saldıran askerler, fransızların 70 yıllık geçmişiyle o bölgeyi vatan bellemesi, yine fransızların lüks malikanelerinde ''biz medeniyet getirdik'' derken binlerce yıllık budha tapınağını görmezden gelmesi, detay, detay, detay.