bugün

akıl hastalarının iç dünyası

bir bert kaplan klasiği..

akıl hastanelerinde yatan yüzlerce kişinin anıları, kriz anında hissettikleri, aileleri ve doktorları için düşündükleri hepimize çok ilginç gelmiştir.
bu kitapta anlatılan, normal ile akıl hastası arasındaki geçişliliğin belirsiz sınırlarında yaşanan öykülerde yer yer kendinizi bulacaksınız.
dostoyevski, sartre, tolstoy, nijinksy gibi ünlülerin yaşadıkları deneyleri de aktaran özgün yazılar, okuyucuyu derinden sarsacak, insana biraz daha yakınlaştıracaktır. (arka kapak)

imdi..
kitapta da belirtildiği gibi psikoloji seven ve ilgilenen herkesin okuması tavsiye edilecebilecek, biraz akademik bir dil ve uslup, biraz halk diliyle(ki bunlar hastalardır) yazılmış ve alanında nadide eserlerinden olmakla birlikte, her insanın kişiliğinde bir köşeye sıkışmış karanlık noktaları görmenizi sağlayan ve bu alandaki farkındalığınıza katkıda bulunabilecek güzel mi güzel bir eser zannımca.
ayrıca eseri cazip ve bulunmaz kılan şey de bizzat ve bizatihi yaşanmışlığı ile neşredilmesi ve doğasının elden geldiğince bozulmamasıdir ve ayrıca tabii orijinalliği.
eserin giriş bölümünde birçok hastanın yaşadıkları anda ve iyileştikten sonra anlattıkları ve kaleme aldıkları psikoz deneyimler ile çeşitli psikopatolojik vaka ve yanı sıra çok hazzettiğim tolstoy'dan sartre'ye kadar birçok ünlünün eserinden ve kendinden alıntılarla farkını ve güzelliğini ortaya koyacaktır ki unutmadan bir de çok şaşırdığım ilaç ve uyuşturucu deneyimlerinin aktarılması da hoştur.

genelde hastaların öncesinde yaşadıkları birkaç yıllık bir depresyon evresi ve bunu takip eden geçmiş ve gelecekte yaşanan mani,sanrı ya da psikozdan nevroza geçiş gibi farklı evrelerle yaşanılanların tüm açıklığıyla sunulması...
bir hastanın deyişiyle ''karanlık gölgelerin derinlerine daldım''.

velhasıl güzel yani... okuyun işte.