bugün

ermeni soykırımı

dönemin şartlarını aklınızın bi köşesinde bulundurup yorumları o şekilde yapmakta fayda var.

yıl 1915, yaşanan ilk dünya savaşı. osmanlı bir hiç uğruna bir savaşa girmiş ve maddi yönden aşırı derecede zayıf. ülkenin büyük bölümü işgal altında ya da işgal altına girmek üzere. çok şiddetli çatışmalar yaşanmakta. bunun üstüne yıllarca beraber yaşadığın komşun rusların gazına gelip, eline silah tutuşturulup senin orduna pusu kuruyor ordunun ikmal yollarını kesiyor, bir yandan da yıllarca beraber yaşadığı halkı bölgeden çıkarmak için şiddete başvuruyor.
böyle bir durum içersinde milletten sağ duyulu olmasını beklemek saçmalık olur. ermeni çeteleri türk köylerine baskın yapar milleti katleder. hemen arkasından bu sefer türk çeteleri ermeni köylerine baskın yapar intikam alır ve bu halka zamanla büyür çatışma ortamı bütün bölgeye yayılır. nitekim bölgede bulunan toplu mezarların yarısı ermenilere aitse öteki yarısı da türklere aittir. bu da çatışmanın çift taraflı olduğunu destekler. bu durumda da kimse kalkıp ilk kurşunu kimin attığına bakmaz.
başta osmanlının halinden az biraz bahsetmiştik. o zamanki durumu daha iyi anlamak için sarıkamışa bakabilirsiniz. tam sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte teçhizatsız 70 bin askeri o soğukta savaşa yollayacak kadar vahim bir durum.
o durumda yapılacak tek birşey vardır o da osmanlı'nın defalarca kez çatışan aşiretleri ayırmakta kullandığı bir yol; tecrit. olaylara karışan bir tarafı başka bir bölgeye sürmek. şimdi bile 500-600 km yolu otobüslerde gitmenin ne kadar zor olduğunu gözünüzün önüne getirdiğinizde bu yolculuğun ne kadar zor olduğunu az çok anlarsınız. kağnılarla 500 bin civarı insanı 100 lerce km götürmek. üstelik savaş ortamında. nitekim kayıtlara göre en büyük kayıp bu sırada yaşanmıştır. bu iş için binlerce askeri görevlendirmek de mümkün değildir. salgın hastalıklar, tedavi için ilaç eksikliği olayın farklı bir boyutudur. buna rağmen osmanlı arşivlerine göre 550 bin civarı insan tecrit için yola çıkmış bu insanlardan 50 bin civarı hayatını kaybetmiştir. sağ salim ulaşmayı başaran ermeniler de bir çoğu suriye olmak üzere ortadoğuda değişik yerlere yerleştirilmiştir.

yukarda belirttiklerim* olayı az çok açıklar nitelikte bilgilerdir. ermeni soykırımı destekleyen iddialara göre ölen ermeni sayısı 1,5 milyon. ama osmanlı arşivlerine göre o sıralarda osmanlı topraklarında yaşayan ermeni vatandaşların sayısı bile 1.5 milyon değil. üstelik bu arşivler tahrip edilmiş ya da sahte belgeler de değil.

ermeni diasporasının savını desteklerken kullandığı sahte belgeler* bile olaya direk olarak soykırım demeyi zorlaştırırken, kalkıp da kanıtlanmamış bir şeyden kesin bir dille bahsetmek çok büyük bir hata olur. nitekim bu görüş, olayın incelenmesi ya da boyutları bir yana hukukun temeline aykırıdır; malum suçu kanıtlanana kadar herkes suçsuzdur.

ben tekrar soruyorum; #3049419