sanayi devrimi

entry58 galeri
    11.
  1. bugünkü emperyalist ve tek kutuplu düzenin varlığının en önemli sebeplerinden biridir.

    getirdiği ham madde ve pazar ihtiyacı nedeniyle sömürgeciliği tetikleyen ve birinci dünya savaşı'na neden olmuş gelişmedir. kapitülasyonlar, son derece düşük gümrük vergileri ile osmanıl devleti'ni ideal pazar durumuna getirmiş ve osmanlı devleti'ni emperyalist devletler için ortak hedef yapmıştır.

    makine düzenine geçildikten sonra üretim artmıştır ve ülke sınırları içinden bu kadar çok ürünü karşılayacak talep yaratılamamıştır. ham madde gereksiniminin başlattığı sömürgecilik yarışı, pazar gereksinimiyle doruk noktasına ulaşmış ve devrimi gerçekleştiren devletler dünyanın her yerinde sömürgecilik yarışına başlamışlardır. milli birliklerini geç tamamlayan almanya ve italya gibi devletler bu yarışta gerilerde kalmışlar ve rakipleriyle aynı konuma ulaşmak istemişlerdir. ingiltere, fransa gibi devletler ise buna izin vermek istemediler doğal olarak.

    avrupa'da başlayan kutuplaşma, devletlerin çıkarların bir noktada kesişmesi, topyekün bir savaşı kaçınılmaz hale getirmiştir. bu durumdan en büyük karla çıkan hatta tek karlı çıkan taraf ise a.b.d olmuştur. savaş boyu taraf devletlere silah satmış ve deyim yerindeyse voliyi vurmuştur. savaş sonrası düzende ise a.b.d dünyada başgösteren otorite boşluğunu dolduracak, ikinci dünya savaşı'nı sona erdiren atom bombalarıyla da tek rakibi olarak sovyetler birliği'ni bırakacaktır. sovyetler birliği'nin dağılması ile tek otorite ve süper güç olacak ve bugünkü konumuna gelecektir.
    1 ...