bugün

kemalizm

moderatörler sayesinde ayrı bir başlık altında tanımlayamadığım ideolojidir. hadi yobazları anlıyorum ama yobaz olmayan kimi cahilin saçmalamalarından bezdim artık. yeri geldikçe bu entryi refere edeceğim.

"kemalist" terimini ilk defa milli mücadele yıllarında avrupa basını kullandı. kastettikleri emperyalizmle ve yerli işbirlikçileriyle mücadele eden atamız ve arkadaşlarıydı. ne atamız, ne de arkadaşları bu tanıma asla itiraz etmediler.

kemalizm ideolojik boyutunu ise cumhuriyetin kurulmasından sonra "atatürk ilkeleri" çerçevesinde kazandı. atatürk ilkelerinin çizdiği ideolojik çerçeveye "kemalizm", atamızın ilkelerini benimseyen, onun yolunda olan insanlara ise "kemalist" denir.

söz konusu ilkeler atamıza rağmen değil, bizzat onun tarafından belirlendi.

"atatürkçülük" de özünde "kemalizm"dir. ne var ki aslında bir abd piyonundan başka bir şey olmayan kenan evren ve tayfasının "atatürkçülük" maskesi altında yaptıkları sayesinde, öyle sömürülmüş, çığırından öyle çıkarılmış, öyle tasfiye edilmiştir ki kemalizmle alakasız bir hale sokulmuştur.

şöyle ki kenan evren ve tayfasının sözde atatürkçülüğü, "halkçılık, laiklik ve devrimcilik" ilkeleri tasfiye edilmiş, sözde kemalizmdir. "tam bağımsızlığı" şiar edinen "bağımsızlık benim karakterimdir" diyen atamızın tam tersi, mandacı, işbirlikçi, teslimiyetçi bir görüşün tezahürü haline gelmiştir.

atatürkçülüğün "gardırop atatürkçülüğü"ne dönüştürülmesinin tarihi eskidir ama kenan evren'in yaptığı kadarını kimseler yapamamıştı daha önce...

günümüzde kendisini "atatürkçü" olarak tanımlayan insanlar elbette kenan evren çizgisinde değiller. fakat şahsen atamızın fikirleri üzerine düşen kenan evren'in uğursuz siluetini reddetmek, cumhuriyetin ilk yıllarındaki devrimci, ilerici, halkçı ruha bağlılığımı ifade etmek için kendimi "kemalist" olarak tanımlamayı tercih ediyorum.

durum bundan ibarettir... saçmalamaya devam etmeye niyeti olanlar, her zamanki taktikleri olan, dediklerimi hiç denmemiş kabul ederek, tek taraflı saçmalama ucuzluğuna kaçmadan yazsınlar yürekleri varsa da görelim..
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar