bugün

kürşat

çuluk kağan'ın oğlu, göktürk prensi. babası çuluk kağan'ın ölümünden sonra amcası kara kağan hükümdar oldu. amcası kara kağan'ın çinli bir katun(hatun)'la evlenmesi üzerine başta kürşad olmak üzere pek çok kişi kara kağan'a karşı çıkmaya başladılar ve iç anlaşmazlıklar ortaya çıktı.

bunu fırsat bilen çinlilerin, göktürk devletine yaptığı bir saldırı sonucu, kara kağan'da dahil kürşad ve pek çok türk esir düşer. kara kağan, esir düştüğü beşinci yılında ölür, onuncu yılında ise kürşad ve 40 çerisi bir plan yaparak, her gece dışarıda gezintiye çıkan çin hükümdarını rehin almaya ve böylece göktürk devletini yeniden kurmayı hedefler, ancak kürşad'ın saldıracağı gece fırtına olduğundan çin hükümdarı sarayından dışarı çıkmaz bunun üzerine kürşad, 40 çerisiyle saraya doğru yürür ve çin imparatorunu baskın yapar. ancak kürşad ve 40 çerisi orada öldürülür.

kür eski türkçede ''ok'' anlamına gelmekte, şad ise göktürklerde bir prens ünvanı olarak geçiyordu. muhtemelen çok iyi ok kullanılmasıyla tanınan kürşad, bu ünvanla anılmıştır.