bugün

görücü usulü evlilik

flörtle evlenme, tanışarak evlenme veya sevgililikle evlenmeye (adına artık ne dersiniz deyin) göre daha uzun sürdüğü sürekli olarak vurgulanan evlilik türü. genelde büyüklerin ağzından duyarsınız "aman bizim zamanımızda sevgililik mi vardı?" diye. aslında çevremizdeki sevgili olup evlenenlerle ailesinin bulduğu erkekle/kızla evlenenlere bakınca bunun doğru bir yaklaşım olduğunu söylemek mümkün. ama nasıl mümkün? boşanma olmayan evliliği başarı saymakla mümkün. yani görücü usulü evliliği savunanlar genelde boşanmadıkları için bu çiftleri başarılı sayıyor.

benim bir kuşak üstüm yani amca, dayı, hala (annem ve babam da dahil) görücü usulü evlenmiş. ama evliliklerindeki çatırdamalara ben çocukluğumda bizzat şahit oldum. en küçük dayımdan örnek vereyim. ben daha 9 yaşındayken annemle en büyük dayımın karısı, en küçük dayıma kız aramaya çıktılar. bildiğin kiralık ev arar gibi dolaşıyorlardı mahalle mahalle. neyse bir yerde bi kız buldular, bi kaç ay içinde söz ve nişan yapıldı, nişandan 4 ay sonra da evlilik oldu. yani tahminen 9 ay içinde evlendi dayım. bu süre zarfında gidilen aile ziyaretlerinde kızı 3-4 kere ancak görmüş, tabi öyle konuşma falan yok doğru düzgün. sonuç? dayım 17 yıldır evli ama gel ona sor. defalarca annemi ve diğer dayılarımı arayıp evde geçinemediklerinden, boşanmak istediğinden bahsetti. 15 gün boyunca arkadaşında kalıp eve uğramadığı zamanlar oldu. hatta bir kere bizim yanımızda ağladı "ben artık yürütemiyorum" diye. ama boşandı mı? hayır. neden? elalem ne der, çocuklar ne yapar korkusundan.

işte yaklaşımın yanlışlığı burada başlıyor. yahu kardeşim tamam boşanmadılar ama git sor bakalım o çatı altında o kadın ve erkek mutlu mu? kadın kocasıyla sevişirken tiksiniyor mu? erkek karısının iğneleyici laflarından bıkmış mı? kadın kocasından şiddet gördüğü halde susmuş mu? erkek karısının akrabalarından bıkmış mı? çocuklar düzgün ve mutlu bir ailenin terbiyesiyle büyümüş mü? bunun gibi onlarca sorun var, ama sırf akrabalar, komşular laf eder diye boşanmıyorlar, millet de görücü usulü evlilik yürüyor, flörtle yapılan evlilik yürümüyor zannediyor. eskiler de hep böyleymiş, bütün sıkıntılarına rağmen aman bizi kınarlar korkusuyla ayrılamamış eşinden, herkes de onları evliliği mutlu bir şekilde devam ediyor sanmış.

ister kız, ister erkek olun karşıdaki kişiyle bire birde en az 6-7 ay vakit geçirmeden (hatta yaşınız gençse 1 yıl bile olabilir) nişan, söz, evlilik vs. hiçbir resmi ilişkiye adım atmayın. o kişiyle ömür geçireceksiniz kardeşim. elalem kınar, haram der, günah der diye korkmayın. dışarıda, herkesin gördüğü bir yerde haftada 1-2 kere buluşup birbirini tanımak, telefonda gün aşırı sohbet edip karşı tarafın zevklerini, korkularını, isteklerini öğrenmek en doğal hakkınız. yarın bi gün o insanı tanımadan evlendiğiniz için evliliğinizde çıkan sorunlar mutluluğunuzu baltaladığında o haram diye bikbik ötenlerin hiçbiri yanınızda olmayacak emin olun. yani tüm ihale yine size kalacak. dolayısıyla kendi hesabınızı kendiniz yapın. sonuç kötü bile olsa en azından kendi hatasını yapmış olmak daha az koyar insana, gönül rahatlığıyla "bu kararı ben aldım, sorumluluğu da benim" diyebilirsiniz.