bugün

the sopranos

bu kadar tutmasinin en buyuk nedeni olarak gunumuze uyarlanmis ve farkli konseptler getirmis bir mafya - aile dizisi olmasi olarak gosterilen dizidir. isin daha ilginci ise bu zamana kadar muhtesem ve de klasikler arasina giren bircok mafya filmine ragmen, elle tutulur bir mafya dizisinin olmayisi idi. elhak sopranos da bu boslugu hitap ettigi yelpazeyi genis tutarak fazlasiyla doldurmustur.

meshur mafya filmlerinden ilk farki kahramanimizin (tony) ailesi ve aile sorunlariyla iyiden iyiye ugrasiyor olmasiydi. (oglunun okulu, kizinin erkek arkadaslari ve okul durumu, kayinababasina genis capli barbeku partileri felan.) e tabi bu da inanilmaz seyirci cekti zira micheal corleone gibi karisina "bana isim hakkinda soru sorma. hicbir zaman sorma" demiyordu. tony ise cocuklarina yaptigi isi hic soylememis, "cop toplama sirketi" oldugunu soylemistir.

tabii ki psikologa gitmesi... dizide bile karakterler arasinda inanilmaz bulunmus, kimince dalga konusu yapilmis ve psikolog melfi ile rehabilite seanslari en ilgi ceken sahnelerden olmustur. mafya babasi ve psikolog... bu konsepti bulani ve yazani tebrik etmek lazim.

ayriyeten mafya olgusunun amerika'da gayet amelece oldugunu, asla 1900'lu yillarin ortalarindaki gibi gorkemli olmadigini, cok basit adamlarin bu islere tevessul ettigini (bunu bir sahnede koskoca mafya babasinin cadillac jipinde yegeniye otururken "hadi surdan bir kasa bira calalim" diyerek giristigi isten anliyoruz.), asil mafyanin uluslararasi petrol, finans sirketleri vs. gibi kurumlarin oldugunu zihinlere islemistir. figurler de oyle "ailemizin gururu icin olurum bile" diyecek tipler degildir. devamli bir menfaat ve paylasim dengesi vardir ve bu degisen dengeleri herkes lehine tutmak ister ve bence de gercekci olani budur.

(ilkokul odevi gibi entry olmus lan)