bugün

planet of the apes

türkçe adı maymunlar cehennemi. orjinali 1968 yılında Franklin J. Schaffner tarafından çekilen bilim kurgu filmi. 2001 yılında aynı senaryo tim burton tarafından tekrar film yapılmıştır. film çekildiği dönem itibari ile dünyaya büyük bir mesaj vermektedir.

--spoiler--
feci şekilde spoiler var!
taylor 4 kişilik bir ekip ile, bir görev için uzaya gitmiş ve uzun yıllar sonra tekrar dünyaya dönmek istemektedir. gemileri uzun bir yolculuktan sonra bir gezegene düzer ve suya gömülür. o gezegende mahsur kalan taylor,landon,Dodge gezegeni araştırırlarken hayvanlar gibi yaşayan ve düşünemeyen, konuşamayan insanlarla ve akıllı ve medeni maymunlarla karşılaşırlar. bir insan olarak taylor'un konuşması ve düşünebildiğini gösteren hareketler yapması maymunların dikkatini çeker. ancak taylor'un uzaydan geldiğine ve o gezegene düştüğüne inanmazlar. çünkü maymunların kendilerine göre dini metinleri ve kesin kuralları vardır. filmde ayrıca evrim konusuna da azda olsa değinilmektedir.

taylor bu esnada gördüğü nova adında bir dişi insandan hoşlanır. nova diğer insanlar gibi konuşamamakta ve düşünememektedir. ama taylor onuda yanına alarak maymunlar cehenneminden kaçmaya karar verir.

filmin sonunda taylor ile nova'nın dünya üzerindeki konumları adem ile havva'yı anımsatmaktadır.
--spoiler--

film gerçekten izlenmesi gereken süper bir film. ancak 2001 versiyonu değil 1968 versiyonu izlenmelidir. çünkü aslında eski bilim kurgu filmeri daha güzel. yeni yapılan ve abartılı bilgisayar kullanılan bilimkurgu filmleri çok yapmacık. hiç inandırıcılığı yok.