bugün

dinde zorlama yoktur cehennem vardır

hatalarla dolu düşünce.

dinde zorlama olmamasından kasıt; isteyen istediğine inanır, bu durumundan dolayı hiç kimse din'e girmeye zorlanamazdır. sadece tebliğ vardır!
nedir tebliğ?
bir allah var bir yaratıcı! bu yaratıcı bir mükafaat vadediyor. Kendisini rab olarak, ilah olarak kabul etmeni. Bunu ne şekilde yapacağını da resul aracılığı ile gönderdiği kitapta bildiriyor. seçimi sana bırakıyor. eğer inanmamayı seçersen bu dünya hayatında bu tutumundan dolayı bir ceza almayacağını serbest olduğunu söylüyor.
allah'ın varlığına inanmayan birinin bir cehennem varlığına da inanması saçmadır. dolayısı ile, inanmamanın karşılığını da (cehennem) önemsediğini görmüş oluyoruz.
peki bu vaadedilen azap, yani cehennem ateşi, sadece inanmayanlara mı var? hayır, inandığını iddia edip, allah'ın emrettiklerine aykırı davrananlarda vaadedilen azaptan nasibini alacaktır (müşrik, fasık) gibi.
inandım diyerek kurtulabileceğinizi, imtihan edilmeyeceğinizi mi sanıyorsunuz diyor allah!

bunun dışında hiç kimse inanması için veya islam dinine girmesi için "zorlanamaz" din'in sahibi allah'tır, o kime dilerse ona hidayet verir. rab olan allah'tır.

diğer yandan aristo'da bir allah'a, bir yaratıcıya inanmaktadır. tanrının varlığını kabul etmektedir. fakat inandığı allah tanımı farklıdır. ona göre tanrı; sadece doğa olaylarını, doğumu ve ölümü belirleyen, gökten su indiren, fakat yeryüzünün kontrolünü insanlara bırakmış, insanların nasıl yaşamaları gerektiğine kendilerinin karar vermesini istemiş bir tanrı.