bugün

kuran ın kendisinin mucize olması

çok su kaldırır bir iddiadır. ne var ki kuran'da "hadi benzerini siz de yazın yazabiliyorsanız" diye meydan bile okunur.

dayanaksızlığını şöyle gösterebiliriz:

1- her şeyden önce bir eserin edebi değeri subjektif bir ölçüttür. yani 2+2=4 gibi herkesin hemfikir olabileceği objektif bir ölçüt değildir. evet, yetenekli bir edebiyatçının yazdığı bir eserin edebi değer taşıdığı konusunda insanların çoğu fikir birliğine varabilir ama sıra onun eserini yine yetenekli başka bir yazarın eseriyle karşılaştırmaya gelince o fikir birliği uçar gider...

2- keza değerli eserler vermiş bir yazara, başka bir değerli yazarın yazdıkları örnek gösterilerek, "böyle yazabiliyorsan yaz. yoksa senin o kadar yetenekli olmadığın sonucuna varırız" demek gülünçtür. ya yazar "neden ben onun gibi yazmaya çalışayım ki? yapabiliyorsa o benim gibi yazsın" derse ne olacak?

3- hintlilerin vedaları için de benzer görüşler ortaya atanlar vardır. vedaların içeriği hakkında fikir vermesi için:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Vedalar

4- kuran'ın türkçe çevirilerine baktığımızda mucizevi bir anlatım filan göremiyoruz. buna karşılık "efendim, zaten anlatımı mucizevi olan arapçası" deniyor.

5- kuran'ın anlatımı mucizevi olan versiyonu arapça aslı ise allah mucizesini arapça bilmeyenlerin anlamasını istememiş denebilir. daha uygun bir mucize bulunamaz mıydı?

kimisi diyecektir ki "efendim peygamberimizin mucizeleri de var"... bu iddia boş bir iddiadır (bkz: peygamberin gösterdiği bir mucizenin olmaması). kuran'ı okuyun, diğer peygamberlerin mucizelerinden bahsedildiği halde peygamberin tek bir mucizesi bile "şöyle şöyle oldu, hepiniz şahit oldunuz ama yine iman etmediniz" diye anlatılmaz. mucize iddialarının hepsi hadislerdedir. oysa müşrikler peygamberden mucize göstermesini istiyorlardı. dediğim gibi, kuran'da "gösterdi ama iman etmediniz" denmez, sürekli "peygamberler ancak allah dilerse mucize gösterebilir", "sizden önceki ümmetler mucize gördüğü halde inanmamıştı" ve de konumuz olan, "kuran'ın kendisi mucizedir" iddialarıyla karşılık verilir. (bkz: peygamberin gösterdiği bir mucizenin olmaması).

6- kuran'ın arapça aslı mucizevi ise hıristiyan araplar neden etkilenmiyorlar o mucizeden?