bugün

black metal

efendim yine bilgi verici bir başlıkla aranızdayım. bu başlıkta black metalin aslında ne olduğunu, ne olmadığını, felsefesini, hangi konuları işlediğini vs gibi konulardan bahsedilecektir. bu başlığın amacı, ülkemizde gittikçe sikkolaşan black metalcilere bilgi vermek, yeni nesillerin sağlam metalciler olarak yetişmesinde katkı sağlamaktır. bu yüzden sizin vereceğiniz eksiler pek umrumda değil açıkcası. ek olarak belirtmek isterim ki, bu başlıkta "gerçek", oldschool black metal bahsedilecektir. black metal yapıyor sanılan bazı grupların, "black metal" ismini kullanması bu türün ve ideolojinin içinde olduklarını göstermez. şu başlığı da okuyabilirsiniz (bkz: nasıl sikko türk metalcisi olunur)

öncelikle malum bu isim bilindiği üzere venom'un 82'de çıkardığı "black metal" adındaki albümle oluştu. bunun yanında birkaç eski grupta bu türün sound temellerini attılar ve artık oturdu. biz 80 lerdeki bu döneme 1. dalga deriz. daha sonra 90 lardaki kilise yakma olayları vs derken ikinci dalga ortaya çıkmıştır. bilindiği üzere yine bu zamanlarda mayhem, burzum, gorgoroth, marduk, dissection vs gibi gruplar kuruldu ve artık yollarını devam etmeye başladı. daha sonraki yıllarda ise bu ilk grupların çoğu davayı sattılar ve piyasa grubuna dönüştüler.

bazı bilindik, kült gruplar açısından yorumlarsam eğer :

- burzum'un black yaptığı bilgisi aslında yanlıştır. bunu kendisi de açıklamıştır zaten.

- mayhem 94'te çıkardıkları De Mysteriis Dom Sathanas albümüne kadar sadece bu çizgide devam etmiştir. 94 sonrası davayı satmıştır. 94 sonrası mayhemi biz yok olarak kabul ederiz.

- emperor keza o da satmıştır. zaten sonradan progresif yapmaya başlamıştır.

- dissection, melodic black yapmasına rağmen her zaman saygı görülen bir grup olmuştur. 2006'da Jon intihar edip grup dağılana kadar her zaman bu davaya hizmet eden gruplardandır.

- darkthrone da aynı şekilde bu davayı satmayan gruplardandır.

- immortal, davayı satan gruplardandır. show grubudur artık tamamen.

- gorgoroth, ilk birkaç albümü dönemi dışında bu davayı satan gruplardandır.

- marduk ne kadar popüler olursa olsun, hala black metale hizmet eden gruptur. bestial black metal grubudur aynı zamanda.

- dimmu borgir, ilk çıkardıkları albüm dışında yine davayı satan gruplardan biri. ilk albümünden sonra senfonik black metale geçmişlerdir ve gerçek black metal kabul edilmez. show grubudur.

- dark funeral, has elemanı zaten laveyan ve grupta laveyanlık propagandası yaptığı için dışlanır. bu türle ilgisi yoktur.

- Urgehal, gerçek black metalciler arasında en saygı duyulan ve black metali en iyi temsil eden gruplardan biri olmuştur. kurulduğu 92 den, kurucu nefas'ın öldüğü ve grubun dağıldığı güne kadar davanın en sadık takipçilerinden biridir. tür olarak şarkılarında da dediği gibi "satanic black metal'dir" tam anlamıyla. çoğu kişinin "black metalde solo yok" lafını ağızlarına tıkarak cayır cayır sololar üretmiş gruplardan biridir.



öncelikle black metal sadece bir müzik türü değildir. aynı zamanda bir ideolojidir, bu yüzden size herhangi bir grubun müzikal olarak güzel gelmesi black metal olduğunu göstermez. black metal, metalin genel amacı gibi son derece dinlere karşı bir başkaldırı ve satanic propaganda amacı güder. bu yüzden vardır ve bu amaca hizmet etmek için hala devam ediyor. bu türün, davayı satan gruplar gibi asla ve asla para kazanma, dinlenme, dinlenilip dinlenilmediğini umursama, show yapma hatta güzel müzik yapma derdi gibi derdi bile yoktur. genel manada bilgi verdikten sonra black metal sanılan yada "black metal" ismini kullanan türler konusuna geçiyorum :

öncelikle ideolojiye dayanarak sadece "satanic black metal", "war black metal" ve "bestial black metal" gerçek türler olarak kabul edilir. ayrıca gelişen "anti-islamic black metal" de kabul edilir fakat daha gelişimini tam tamamlayamadığı için bunu dahil etmiyorum şimdilik ve adından da anlaşılacağı üzere islam karşıtı sözler yazılan bir türdür ve genelde müslüman ülkelerde yapılır.

peki hangi türler gerçek black metal değildir ?

- dsbm, gerçek black metal değildir. satanizm'in en temel kurallarından biri olan güçlü olma ilkesine aykırıdır. depresyon zayıflık getirir ve insanı zayıflatır.

- nsbm yani diğer adıyla National Socialist black metal değildir. bizim ideolojimiz ırkçı yada ırkçılığı destekleyen bir ideoloji değildir. bu türü kullanarak kendi siyasi düşüncelerini propaganda edenlere de karşıyız. biz herhangi bir siyasi ideoloji de savunmuyoruz.

- Melodik black metal ve aynı zamanda Senfonik black metal, gerçek black metal değildir. bu türü, dimmu borgir, cradle of filth vs grupların yaptığı gibi iğrenç klavye sesleriyle kirletenlere de saygımız yok. melodik black konusunda tek istisna (bkz: dissection)

- Atmospheric black metal/pagan-viking black metal : metalci geçinenlerin kategorizasyon sevdası sonucu uydurulmuş türlerden biri bu. bu türde, paganizm propagandası yapılmasını da karşıyız.

daha önceden bahsettiğim gibi black metal sadece hristiyanlık karşıtı değildir, tüm dinlere karşı bir harekettir. şarkı sözlerinde de sürekli din karşıtı, şeytanı övücü ve buna bağlı olarak felsefesine göre sözler yer alır. peki daha ayrıntılı bakarsak black metal neyi savunur ?

- black metal Misanthropy'i savunur. Misanthropy nedir derseniz kısaca insanlara ve insanlığa nefret demektir. yani hümanizmin tam zıttıdır ve her türlü hümanizm destekçilerinden, dünya barışı, eşitlik vs gibi şeylerden nefret eder.

- black metal mizantropist olduğu için aynı zamanda "nefret" yüceltilir. her yerde nefretle ilgili söz vardır.

- black metal; insanlığın, dünyanın hatta tüm evrenin yok olmasını savunur.

- black metal, kaosu savunur. kaos hep var olmalıdır. dolaylı olarak nihilist bir akımdır.

- black metal; savaşı ve katliamları savunur, destekler. black metal ırkçı olmadığı için "soykırımı" desteklemez, sadece katliamları destekler. insanlığın yok olması için katliamlar gereklidir.

- black metal, anti-art bir harekettir. Asla sanat, estetik, görsellik vs umrunda değildir. güzel müzik veya sanat yapma gibi bir derdi de yoktur.

- black metal özünde underground bir kültürdür.

- black metal; death, thrash ve heavy metal vs gibi oldschool metal türlerini kardeş olarak görür. bu türlerin dinleyicileri de aynı davanın yoldaşlarıdır. hatta biz kategorizasyon, alt tür vs gibi kavramları da suni ve gereksiz buluyoruz ve hepsi özünde "metaldir" bizim gözümüzde fakat daha sonra bir şekilde bu hale geldi, biz de böyle kullanmak zorunda kalıyoruz.

- black metal milliyetçi veya milliyetçiliği de savunan bir hareket değildir. bu türün içine milliyetçilik katmaya çalışan yada milliyetçiliği kullanıp dinleyici çekmeye çalışan en başta türk grupları olmak üzere tüm piyasacı gruplar dışlanır.

- black metal aynı zamanda gerçek punk akımını destekler ve savunur. punkcılar bizim kardeşlerimizdir. gelmiş geçmiş en büyük punk militanı GG Allin'i hepimiz üstad olarak görürüz ve hatta onun da kastettiği gibi bizim gözümüzde metal veya punk gibi bir ayrım yoktur, sadece rock'n roll vardır. GG Allin manifestosunda da ortak amacımızı belirtmiştir :

"rock 'n` roll tekrar karanlık ve tehlikeli olabilir. olması gerektiği gibi topluma bir tehdit oluşturabilir. uzlaşilmaz olmali. ve benimle, liderinizle birlikte olacak da. size, müttefiklerime, gerçek yeraltı rock 'n roll'una öncülük etmeye hazırım. hadi başlayalım."

- sanıldığının aksine black metal yok olmak üzere değildir şuan fakat o ünlü norveç black metali yok olmak üzere. ama önceki gibi black metal sadece iskandinavya yarımadasına sıkışıp kalmış bir hareket olmaktan çıktı, dünyanın her yerinden bu ideolojiye bağlı underground gruplar var, hatta arap ülkerinden bile.

- black metal, laveyanlık gibi çakma satanizm anlayışından nefret eder.

- black metal, elitisttir ve elitizmi savunur.

- black metal, zayıflığa karşıdır. black metal için güç ve güçlü olma son derece önemlidir.

heralde konu hakkında yeterince açıklayıcı olmuşumdur. son olarak da dissection'ın has elemanı jon'un sevdiğim bir sözüyle entry'mi bitiriyorum :

"satanist yaşamına ve ölümüne kendisi karar verir ve yaşamının zirvesine ulaştığında, her şeyi başarıyla tamamladığında dudaklarında bir tebessüm ile gitmeyi tercih eder ve bu dünyevi varlığı aşmayı amaçlar. ancak birinin kendi hayatını mutsuzluk ve sefillik nedeniyle sonlandırması tamamıyla gayrisataniktir. satanist güçlü ölür, yaş, hastalık veya depresyonla değil, ve ölümü onursuzluğa tercih eder. ölüm yaşamın orgazmıdır. bu yüzden hayatı bu doğrultuda yaşa, olabildiğince yoğun."
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar