bugün

new york da 4 5 gün

New York'a ilk kez gidenlerin olmazsa olmazlarını bir de benim gözümden sizlere sıralayıp anlatacağım.

Eğer sizde benim gibi gitmişken 1 günümü alışveriş yapmaya ayırsam hiç de fena olmaz diyenlerdenseniz hemen söyleyeyim; New York'a gidipte Woodbury Premium Outlet'i görmeden, gezmeden, alışveriş yapmadan olmaz.Çok net!
Ya araba kiralarsınız ya da Manhattan'ın orta yerinde "woodbury'e tur! woodbury'e tuuur!" diye bağıran ergenlerden bilet alırsınız ve transportation ı kullanmış olursunuz. Ancak böyle bir durumda akşam saat 17'de "haydi bakalım dönüyoruz biz" dediklerinde daha gezemediğiniz onlarca caanım mağazaya uzuun bir süreliğine veda edersiniz :S Araba kiralamanın bir hatta iki güzel yanı, hem yol üzerindeki Diner (bizim cafe büfelerin karışımı ama bombadır) larda yumurta omlet olayının aslında ne kadar mükemmel birşey olduğunu, üzerine kahve-cheesecake ikilisinin nasıl oh mis dedirttiğini öğrenme, anımsama şansına sahip olursunuz. Birde akşam artık bekçilerin sana "çıkın kardeşim kapıyoruz artık , bir pabuç da eksik alıverin" deyinceye kadar orada kalma şansına sahip olursunuz ki bu saat yanlış hatırlamıyorsam 21 di. Sabah 9 akşam 21 * Hiç hesap yapmayın 12 saat bile yetmiyor maalesef.

Ortalama araba kiraları 70 usd gibi ama ben Mustang kiralamıştım o da 250 usd gibi bişeydi. Ama gerçekten değerdi * Bu arada Amerika'da ne kadar fazla gün araba kiralarsan fiyat o kadar hesaplı oluyor. Yani 1 gün değilde 4 gün kiralasaydım bu fiyat toplamda 500-600 USD ye gelecekti. Ancak Manhattan'da ise oteliniz bu kadar uzun süre araba kiralamayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Karşınıza iki büyük problem çıkıyor. Birincisi insanı bitiren trafik , bir diğeri ise otopark ücretleri. Manhattan'ın orta yerinde bir otoparkın gecelik ücreti 30-40 USD. Üstelik metro ile her yere gidebiliyorsunuz. Karar sizin.

Bu 1 günlük bir aktiviteydi. Akşam döndüğünüzde haliniz kalırsa sonlara doğru vereceğim restaurant isimlerinden birine gidersiniz ama genelde rezervasyon ile çalışıyorlar.Buralara mutlaka birkaç gün öncesinden rezervasyon yaptırın. Ama rezervasyonsuz da oldukça fazla seçeneğiniz mevcut.

Şimdi bunun dışında bir Chelsee Market var ki sizden öte benden ziyade efendim. Chelsee diye bir bölge var, Times'ın 5-10 blok güney batısında kalıyor. Manhattan aslında küçük bir ada ve metro istasyonlarında ücretsiz verilen metro hatlarını gösteren bir harita edinip hepsini bu haritadan bulabilirsiniz.

Chelsee Market'e gündüz saatleri gidip 2 3 saat takılıp (bildiğin bir han düşünün, içinde "ne arasan var" ve çok eğlenceli) acıkınca da denizden çıkan babanı bile yiyebileceğin bir seç- pişirt- ye (aynen böyle) deniz mahsülleri market restoranı var (ıstakoz ve karides çorbası ve hatta karides wrap favorimdir)Eğer deniz mahsülleri seviyor iseniz orada karnınızı kesin doyurun.

Hatta Chelsee Marketten önce sabah bir adet bagel (Bagel, bizim simitimize benzeyen ancak içi daha çok hamurlu ve dışı isteğe göre susamlı , sade , anasonlu , vs. gibi çeşitlenen ve içine envayi çeşit salam jambon peynir gibi kahvaltılık konularak hazırlanan bir sandviç ve özellikle kahvaltı saatlerinde oldukça tercih ediliyor.) ile taze sıkılmış portakal suyunu alıp Central Park'a gidebilirsiniz. Yanınıza çimlere serip uzanabileceğiniz masa örtüsü kıvamında bir örtü alabilirsiniz. Bu arada bu gün Pazar olursa daha çok oradaki günlük yaşamı görme şansınız olur. Aileler gelir çimlere yayılır millet deli gibi bisiklete biner ve koşar..Oradan bir metro hemen Chelsee ( Aslında yürüyerek gitmenizi kesinlikle öneririm ancak zaman ayıracağınız başka faaliyetleriniz var ise önermem , hem yorar hem zaman kaybını iki katına çıkarır) Bu arada Chelsee güzel bir muhit ,sevdim ben baya. Eğlenceli gezinmesi.Biraz daha Times'ın o yoğun ve bazen sıkıcı olabilecek kalabalığından uzakta bir semt. Hatta kahve içebileceğiniz güzel küçük cafeler de bulabilirsiniz sokak aralarında..

Bunun dışında girmesi kolay çıkması zor bir müzemiz var. Metropolitan Müzesi. Tek kelimeyle mükemmel ve en az 4-5 saatinizi alır götürür. içerisinde Osmanlı'dan , ilk icat edilen enstrümanlara, iran'dan Samuraylara , eski Yunan'dan ilk şövalyelere kadar birçok medeniyet var. Biz şöyle bir göz atıp çıkalım dedik bir baktık 3 4 saat uçmuş gitmiş, çok tehlikeli *

Hani şu herkesin çıktığı Empire States var ya ben ikinci gidişimde ona değil Rockfeller'a çıkmıştım. Sebebi ise ordan Empire States'i güzel görebiliyosun * Gün batımında çıkın mutlaka, çok güzel bir manzara , hatta yanınızda bir şişe şarap götürün * rockfeller da tepede gün batımında yudumlarsınız * Bu arada en fazla 1 saat, gerisine gerek yok.

Bir gece saat 20-22 arası gibi bir caz bara yer ayırtabilirsiniz. Biz 131 West 3rd St deki Blue Note'a gitmiştik ki ,ben bayılmıştım beni yerlerden topladılar. Çok iyiydi. Canlı bir gerçek caz performansı izliyorsun. Gruplar sürekli değişiyor ve oldukça iyi çalıyorlar. içerisi o kadar güzel değil ama zaten önemli olan sahnedekilerin iyi olması mantığı var adamlarda. Sevdim ben.

Biz bir günümüzü de Bronx Zoo'ya ayırmıştık. Bronx'a metro ile ulaşım var. içeride goril var abi. Ben yaklaşık 1 saat cama yapışık durdum. Mükemmel üstüydü,hayatta unutamam!

Harlem'e yürüyerek bir çıkarsınız sonrada pek birşey olmadığını görüp geri dönersiniz. Yanlız tek fark şu oluyor ; yolda yürürken beyaz yüzlerin azaldığını görüyorsunuz o kadar. (yinede gündüz saatinde gitmekte fayda var!!)

Little Italy ,China Town ve SoHo iç içe. O bölgeye öğleden sonra gidip önce china town ı gezip sonra little italy e geçip o caanım makarnalarla mükemmel ev şaraplarını içiiip kafayı yumuşatıp Soho ya geçmenizi öneririm. Soho aslında çok da büyük bir yer değil ama barlarını severim ben!Hatta ordan Greenwich Village a geçerseniz canlı müzik bulursunuz kesin!!

Brooklyn Köprüsü mükemmeldir. Yürürken New York'un Manhattan adasından ayrılıp Brooklyn'e geçersin ki gün batımında o da muhteşemdir! Şimdi size bir route veriyorum takip edin edebilirseniz (yani zaman problemi yaşamazsanız!) Önce Financial District yapıp en aşağı kadar inin ( bu arada NY Merkez Bankası'nı göreceksiniz,wall street i göreceksiniz ve biraz takım elbiseli kadın ve adamları * Sonra en alta inince sahile varacaksınız, sahilden özgürlük heykelini (ki özünde bir fransız kadınıdır kendileri) görünce deniz sağınızda kalırcasına yürümeye başlayacaksınız. Akşam 17 gibi yaparsanız bunu ilerde liman vardır burada herkes işten çıkıp margaritaları yudumlar, onu görürsünüz. Hatta margaritaları alıp bir sohbete bile katılabilirsiniz.Millet çok sıcak kanlı. Sonra yola devam. Brooklyn Köprüsü ilerde sağda olacak zaten, yürümeye devam ve hoop köprünün üstündesiniz ( bu rota wall streeten köprüye kadar heralde 4-5 km eder) köprüden geçince hemen köprünün altında "river cafe" vardır. Biraz tuzludur ama hayatınızda görebileceğiniz en güzel manzaralı restoranlardan birisidir. Hele ki akşam!!
Biraz Brooklyn de gezinti yapıp dönebilirsiniz. Bu arada köprünün altında bir dondurmacı var! Mutlaka o sıraya girin ve dondurmadan tadın ;)

New York'a gelmişken New York Steak 'de yiyelim derseniz size önerebileceğim mekan Keens Steakhouse!!!!!!
Orada Bob adında garson vardı! Yaşlı yuvarlak gözlük takan halis muhlis bir beyfendi idi kendisi. Biz iki kişi bir porsiyonu bitiremeyiz dedik. Bizim için ikiye böldürdü porsiyonu! Bu çok basit bir şey gibi görünüyor ama mekanda böyle bir istek ilk defa gelmişcesine ters ters baktılar bize * Bu arada şortla gidince oturulan yer var bide takımla falan gidilince oturulan yer var * Ama eti mükemmeldi. Adresi de "72 West 36th Street, New York City, NY 10018 (Manhattan)" Yanına da açılacak şarabı kendisine bıraktım, bize mükemmel bir şarap açtı.

Sonra birkaç italyan Restaurantı var hepsi birbirinden güzel

Patsy's Italian Restaurant (Frank Sinatra abimiz müdavimlerindenmiş!!)
236 W 56th St, New York City, NY 10019-4306 (Manhattan)

Basso56
234 West 56 Street, Between 8th Avenue & Broadway, New York City, NY 10019 (Manhattan)

Tony's Di Napoli
47 W 43rd St. New York City, NY 10036 (Manhattan)

Biz üçüne de gittik ve üçüne de bayıldık *

Bu arada New York'a gidip birkaç Broadway Show'u izlemeden olmaz derseniz ;

Broadway Showlarına önceden bilet almaya gerek yok , Son 3-4 yıldır meydanda indirimli bilet satılır hergün. Millet meydanda merdivenlerin altındaki gişelerden indirimli bilet almak için sıraya girer,oradan alın yarı yarıya gelir.

Özetle New York için Manhattın'ı parçalara bölün. Her gün her yere gidemezsiniz ve çok da verimli olmaz bölünürseniz.

Alışveriş için Woodbury Premium Outlet 1 gün
Bronx Bölgesine 1 gün (Hayvanat Bahçesine gitmeyecekseniz ilk seyahatte Bronx'a gitmeye gerek yok.)
Financial ve Brooklyn'e yarım gün
Little Italy,China Town,SoHo ya bir gün
Chelsea ye yarım gün akşamı jazz bar yapılabilinir.
Diğer yazdığım yukarıdaki yerlere de 1 gün ayırabilirsiniz.

Mutlaka yukardaki planda sapmalar olacaktır onlarıda belki 1 gün fazladan harcayarak tamamlarsınız. Tabi bu kısa ve net bir plan oldu ama zamanın oldukça bu plana bağlı kalarak biraz yayabilirsiniz NYC yi.
Aslında bahsedilecek daha çok yer ve mekan var ancak orası da sizin araştırmalarınıza ve başkalarından aldığınız duyumlara kalsın.

Ayrıca mutlaka iner inmez gideceğiniz otele önce AirTrain ile Jamaica durağına ordan da Times'a geçerek ulaşmanızı tavsiye ederim. Biraz uzun sürer (1 saat) ancak günlük yaşamı görmenize büyük faydası var. Tabi bu arada olmazsa olmazımız haftalık metro ticket var. 1 hafta sınırsız bir şekilde kullanabilirsiniz. Almanızın büyük faydası var