bugün

domuz eti

ticari kaygı güden arap yarımadasında yaşayan tüccarlar tarafından yasaklanmıştır. bahsi geçen tüccarlar yahudi ve müslümanlardır. iki dinde de domuz eti haramdır.

şöyle ki domuz terleyemez. o yüzden doğal yaşam alanı nemli bölgeler ve bitki örtüsü çok olan yerler olmuştur. yaban domuzunun ehlîleştirilip, ev hayvanına dönüştürüldüğü yerlerin başında antik anadolu gelmektedir. mısır’ın kuzeyinde ve nil nehri boyunca gerek bitki örtüsünün olmasından gerekse de yeterince nemli ve sulak alan bulunmasından dolayı domuz ev hayvanı olarak beslenmiş ve eti de yenmiştir.

domuzun yaşam alanıyla ilgili özet bir harita. yeşil bölge yaşayabildiği alanlar: görsel

domuz gibi 4 ayın altında hamilelik süresi olup da, her seferinde en azından 4 yavru doğuran böylece her yıl en azından 8-10 yavru veren, her tür besinle beslenebilen ve böylece de toplumun protein ihtiyacını rahatlıkla karşılayan bir hayvanın etinin neden yasak olduğu umarım anlaşılmıştır.

ticari kaygılar artınca ve müslümanların çoğalıp güçlenmesinin ardından yahudilere de et konusunda kısıtlamalar getirilmiştir:

Yahudilere bütün tırnaklı hayvanları haram kıldık. Sığır ve koyunun iç yağlarını da haram kıldık. Yalnız sırtlarında yahut bağırsaklarında bulunan veya kemiğe karışan yağları haram kılmadık. Haddi aşmalarından ötürü onları bu şekilde cezalandırdık. Şüphe yok ki Biz hep doğru söyleriz. (enam suresi 146.ayet)

mantıksız olan diğer argümanlara gelecek olursak;

- domuzlar kıskanç değildir. domuz eti yiyende kıskanmaz, gavat olur argümanı topyekün cahilliktir. keçi eti yiyince inadın mı tutuyor? çoğu hayvan tek eşli değildir, türünün devamı adına önüne geleni bafiler zaten. keza gelişmemiş insanlarda da aynı durum söz konusudur. 3-4-5 duruma göre 10 kadın alıp soyunun devamı adına üremeye çalışır.

- domuz eti pistir. hangi et temizdir? belli bir sıcaklıkla birlikte mevcut bakteriler öldürülebilir. domuz eti 2 gün bekleyince solucan çıkıyor diyen var. kurbanlık dana eti bekleyince gül mü kokuyor?

- kendi pisliğini yiyor diyen var. hayvanların midesi sen, ben kadar gelişmediği için ve bu hayvan geviş getirmediği için tam olarak sindiremediği ürünü tekrar yiyor olması normaldir ki hayvanın midesi çöp dolu diyen var. arkadaşım hiç mi kurbanda işkembeyi ayırmadın? içindekini çöpe atıyorsun. aç kalsan at boku yersin sende, keza savaşlarda at boku yendiğini duyan insanlarsınız. o mantıklı, bu mantıksız. orada da atın midesi insan kadar iyi sindiremediği için atın yiyipte sıçtığı malzemeden sen besin elde edebilirsin. olay kesin olmasa bile bir derece yaşanmışlık olabilir, evet.

- domuzlar geviş getirmediği için pistir diyenler var. yok artık mk.

- çoğu alim evcil hayvanlar yenir demiş. burada da çelişki vardır. hayvanları evcilleştiren insandır. süreç içerisinde evcilleştirdik. tabi onlar için dünya paket program şeklinde homo sapiens sapiens ile başladı. köpek, kedi evcilleştirdiğimiz hayvanlardır. inek mesela, bizler yerleşik hayata geçmeden önce yabani bir hayvandı. hatta şuanda bazıları inek sütü içemez, laktoksuz ürün almak zorundadır. bu süreçte ineğin evcilleştirilmesiyle dışarıdan anne sütünden başka süt almaya başlamamızla alakalıdır. detay için linki paylaşıyorum: http://arsiv.ntv.com.tr/news/393743.asp

ayrıca müslüman kardeşlerim helal et istemektedirler. helal etten kasıt hayvanın besmele eşliğinde canlı kesiliyor olması yani uyutulmadan islami şartlara uygun. hayvanın canlı canlı kesiliyor olmasından zevk almakta ayrı bir travma, kanımca. illa da helal et olsun isterim diyorsan, peki. buyur ye.

edit: diğer ticari hamleyse; hac. kabeden putları arındırdık deyip etrafında 7 tur atmak. şimdilerde tamamen inanç turizmine dönen sektör dolarla çalışıyor. daha çok insanı almak adına kabeye kat çıktılar. mevcut inşaat çalışmasını yöneten türk müteahhitler sağolsun, yıkıldı da geçtiğimiz yıllarda. genişletme çalışmalarıyla peygamberin yaşadığı eve de otel yapılacak. malum orası da kabe manzaralı, on numara parsel...

http://www.yenisafak.com....06/nisan/20/ikaragul.html

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/25238921.asp

http://www.radikal.com.tr...le_hac_aciklamasi-1310207
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar