bugün

köşeyi dönen adam

benim yaptığım "en iyi kemal sunal filmleri sıralaması" içinde birinci sırada yer alan kemal sunal filmidir. sansürlü veya sansürsüz olarak izleseniz de gereken mesajı alırsınız. ayrıca bir komedi filmi olmasında rağmen ben de garip bir hüzün yaratır her izlediğimde.

adem filmin ilk yarısında saf uyanamamış, kısa yoldan köşeyi dönme hayali olan mahallede hacının kızı olarak bilinen halkın tabiriyle "çarşaflı orospu" olarak görülen Şükran'ı sevmektedir. burada kemal Sunal'ın klasik şaban filmlerindeki saf ve masum halini görürüz. filmin gideceği yola dair izler adem'in gördüğü rüyalarda gizlidir. sür-realist bir tekniğin kullanıldığı bu rüya sahnelerinde adem'in bilinci apaçık ortaya konur. ayrıca o dönemin Yeşilçam'ında görülen seks furyasının izleri de gözükmektedir. Halil'in telkinlerine kulak asmayan adem aynı anda yaklaşan 1 mayıs eylemleri nedeniyle evinin duvarlarına yazılan yazıları da "yine kirletmişler" diyerek silmektedir. karakter oluşum sürecine bu şekilde girer. Adem odacılığını yaptığı şirkette yaptığı yanlışlık yüzünden kovulur. Bunun üzerinden Amerika'dan gelen miras haberi gelir. Adem bir anda itibar görür ve ona evler arabalar verilir. Fakat gelen mirastan eşek çıkması üzerine tekrar dışlanır. Eşeği doktora gösterten adem eşeğin boş olduğunu ve boynunda eski yazıyla "eşeğin ona gerçeği göstereceği" yazdığını öğrenir.

Karakter filmin bu bölümünde bilinçlenmeye başlar. Bir gazetecinin yardımıyla eşeğin karnında elmas yalanını uydurur. Herkese eşeğin karnında elmas var yalanına inanır. Şirket yöneticileri tarafından üst mevkiye getirilir. Eşekte şirkette bir makam sahibi olur. Bu sıralarda Adem Şükran'ın onu sevmediğini anlayınca karakter gelişimini tamamlamaya başlar. Yine filmin ilerleyişine dair sürreal ögeler gördüğümüz rüyadan uyandığı bir sabah 1 Mayıs eylemleri nedeniyle yazılan yarım kalan bir yazıyı sabahında kendisi tamamlar böylelikle aslında karakter oluşum sürecini tamamlar. Eşeğin karnındaki elmasın bok nöbetiyle çıkmasını teklif eden adem, Bu noktadan sonra şirket yöneticilerin ve hacının neredeyse insanlıktan çıktığı 30 nisan gecesine kadar onlardan bir nevi intikam alır ve gerçeği keşfeder. Halil'in tavsiyesine uyar ve fabrikada işçi yazılmaya karar verir. 1 mayıs sabahı uykusunda 1 mayıs şarkısını mırıldanırken uyanır. bu sırada eşek sıçar ve karnında elmas olmadığı anlaşılır. eşeğin bokunu bekleyenler onun bokunu elleriyle karıştırmakta, insan olanın yapamayacağı şeyler yapmaktadır.

adem sokağa çıkarak "şimdi ne yapacağım. hiç mi adam yok, neye inanacağız neye güveneceğiz?" diyerek yürür. uzun zamandır biriktirdiği otomobil, ev, kamyon kuponlarını yırtıp atar. umutsuzluk içindeyken 1 mayıs işçi bayramı yürüyüşü onu içine alır, adeta kucaklar. sloganlar ve 1 mayış şarkısı ile film biter.

Amerika'nın dayattığı her boku yememiz ve zengin ile fakirin durumuna, sömürü düzenine dikkat çeken bir filmdir köşeyi dönen adam. genel olarak filmin sansürsüz halinin izlenmesi tavsiye edilir. paralı olduktan sonra bir eşeğin bile itibar görebileceği açık olarak anlatır. ayrıca reklam, şirket, kapitalist ögelerin ve günümüzün modern insanın daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum. kemal Sunal'ın mükemmel oyunculuğu ile benim için basit bir film olmaktan çıkmış, iyi, sağlam ve hüzünlü bir insani eleştiri haline gelmiştir.