bugün

tecavüzü bitirmek için yapılması gerekenler

Kadın cinayetlerinin ardından empati kurmaya çalışan erkeklere sonsuz saygı duyuyorum; fakat tecavüz gibi hassas konularda bir kadını tamamen anlayabileceğinizden emin değilim.

Kadınların içselleştirdiği, hergün otomatik olarak yaptığı birçok 'kendini koruma yöntemi' var. Birçoğu hiçbir erkeğin hayatı boyunca yapma gereği duymayacağı, fakat kadınların hergün yapmak zorunda olduğu şeyler. Empati kurma çabanıza minnettarım fakat çoğu şeyi yaşamadan bilemezsiniz, anlayamazsınız.

Yalnız yaşayan bir kadın olarak, annen seni ziyarete geldiğinde su siparişi verip kapıda birlikte görünerek 'yalnız değilim' mesajı verme çabasını, ailen geldiğinde bakkala çakkala görünmeye çalışarak 'onlar bana sahip çıkıyorlar' şovu yapmanın gerekliliğini, eve tesisatçı-tamirci gelecekse mutlaka bir dostu çağırmanın mecburiyetini, karanlığa kalmadan evde olmak için işten apar topar çıkıp, koşar adımlarla yürüyerek bir an önce eve varmaya çalışmanın telaşını, ıssız bir sokaktan geçmek zorunda kaldığında biri geliyor mu diye sürekli arkana bakarak yaşadığın tedirginliği, taksiye plakasını alarak binip, inene kadar telefona sıkı sıkı sarılıp taksiciyle göz göze gelmemeye çalışmayı, çantanda biber gazıyla dolaşma zorunluluğunu, alışveriş için girdiğin bir dükkanda senden başka kimse kalmadıysa alacaklarından vazgeçip bir an önce kendini dışarı atma çabasını, yarın ne giyeceğine karar vermek için kıyafet denerken, kendine sokaktaki adamın gözüyle bakıp giyeceklerini ona göre seçmenin zorunluluğunu bilemezsiniz, nerden bileceksiniz, hiç yaşamadınız.

Bizi kanunlar korumadı, bizi devlet korumadı, biz kendimizi korumak zorunda bırakıldık. Çünkü içinizde Özgecan gibi gencecik bir kıza vahşice şeyler yapabilecek zihniyette olanlar var ve hiçbirinin alnında yazmıyor. Size düşen sadece onlardan biri olmadığınızı göstermek.

Zaten korku içinde ve her an tetikte yaşamak zorunda olan bir kadını daha fazla tedirgin edecek her türlü hareketten lütfen kaçının.

Yol kenarında kendi halinde yürüyen bir kız görünce kornaya basmayın.

Issız bir sokakta önünüzde yürüyen bir kadının arkasından yavaş yavaş yürüyerek tedirgin etmeyin, hızlı adımlarla öne geçin ve uzaklaşın.

Yanınızdan yörenizden geçen kadınlara gözlerinizi dikip bakmayın.

Toplu taşımada hiçbir kadına hareket alanını kısıtlayacak kadar yaklaşmayın.

Tanımadığınız hiçbir kadına dokunmayın.

Ancak bu şekilde, bu ufacık şeylere dikkat ederek bile, bir sürü kadının hayatını söndüren o şerefsiz zihniyette olmadığınızı gösterebilirsiniz.

inanın bu ülkede kadın olmak gerçekten zor, sizler de bunu daha fazla zorlaştıracak her türlü hareketten lütfen kaçının.