bugün

fransa nın boko haram a verdiği destek

fransız charlie hebdo dergisine saldırı sonrası gerek yurt içinde, gerek yurt dışında bir islamiyeti karalama kampanyası başlayıverdi.
aslında kısmen de olsa haklılar, evet, islam günümüzde bir terör dini haline geldi neredeyse.
kimi bunu kabul etmiyor, "gerçek islam bu değil" diye çıkışarak kendini tatmin ediyor, kimi de "bu işlerin arkasında hep israil var, amerika var" diyerek sıyrılıyor işin içinden.

kimsenin aklına islamiyetin kendini kullandırdığı, bazı müslümanların islamı koruyayım derken aslında islamiyete zarar verdiği gelmiyor.

evet, madem bu işlerin arkasında birileri var. kullandırmayın kendinizi kardeşim...

her neyse,
konumuz zaten bu değil, edebiyat yapmaya gerek yok.

son yıllara damgasını vuran birkaç terör örgütü var islam ile bağlantılı. el kaide, ışid, el nusra, el şebab falan.
bunlardan biri de işte bu boko haram.

genellikle nijerya ve eski tabiri ile fransız batı sahrasında faaliyet gsteren bir örgüt boko haram...

boko haram'ın faaliyet sahasına baktığımızda, en faal olduğu ülke nijeryadır. nijerya'nın bugün nüfusu 170 milyon civarındadır ve bu 170 milyonluk nüfusun da yarısı müslümanlardır.
bu müslüman nüfus nijerya'nın en ezilmiş ve yoksul kesimidir.
ülkenin kuzeyinde yaşayan müslümanlar, petrol zengini güney tarafından dışlanırlar, söz sahibi olmaları istenmez. lakin müslümanlar nijerya'daki en kalabalık etnik gruptur ve nüfusları da sürekli artmaktadır.

öte yandan nijerya 18. yüzyıldan beri fransa'nın sömürge yapmak istediği, göz diktiği bir yerdir.
lakin fransa nijerya'nın tamamını hiçbir zaman sömürge yapamamıştır. nijerya'nın güney kısmı yıllarca ingiliz sömürgesi olurken, fakir kuzey kısmı fransa sömürgesi (bkz: Fransız Batı Afrikası) olmuştur. günümüzde de nijer'i ve nijer havzasını(nijer nehri) kontrol eden fransa işte zenginleşmeye başlayan nijerya'nın müslüman kuzey kısmını da kontrol altına alıp, nijerya petrollerinde ve diğer doğal kaynaklarında söz sahibi olmak istemektedir.

şöyle izah etmeye çalışalım.
nijerya'da yaşayan 80 milyon müslüman'ın 65 milyonu hausalar'dır. 20 milyonluk fransa kontrolündeki nijer'de de nüfusun yarıdan fazlası yine bu hausalar'dır ki boko haram isminin anlamı da bu hausa dilinde "batılı eğitim haram" anlamına gelmektedir.

iş bu boko haram'ın ilk ortaya çıktığı bölge ise nijerya'nın kamerun sınırıdır ki kamerun'un da günümüzde hala fransa'nın kontrolünde olan eski bir sömürge olduğunu herkes bilir.

boko haram'ın mevzilendiği ülkeler:
1-nijer--->eski fransa sömürgesi.
2-kamerun-->eski fransa sömürgesi.
3-burkina faso-->eski fransa sömürgesi.
4-benin--->eski fransa sömürgesi.
5-çad--->eski fransa sömürgesi.
6-togo--->eski fransa sömürgesi.
7-orta afrika cumhuriyeti--->eski fransa sömürgesi.
8-mali--->eski fransa sömürgesi.
9-moritanya--->eski fransa sömürgesi.

bu yukarıdaki ülkelerin tamamının resmi dilinin fransızca olduğuna da dikkat çekmek isterim.

bu boko haram örgütü'nin birincil amacı nijerya'nın kuzeyinde güvenliksiz bir terör ortamı yaratıp, nijerya'nın kuzeyindeki müslümanların güney nijerya'ya göç etmesini sağlamak ve nijerya'nın nüfus dengesi ile oynamaktır. (bu bir yerlerden tanıdık geliyor sanırım)

evet...
ortalık karıştırıldı. bakın sonra ne oldu?
nijerya'da Boko Haram örgütünün ülkenin kuzey doğusunda giriştiği sansasyonel eylemlerin giderek artmasından sonra, Fransa yavşağı komşu ülke Mali’den sonra şimdi de Nijerya’ya terörle mücadele adına Batının da desteğini alarak asker gönderme kararı aldı...yine aynı fransa'nın çad, nijer ve orta afrika cumhuriyeti'nde ise hali hazırda "terörle mücadele amaçlı" barış güçleri(!) mevcut.
libya operasyonunda da ilk bombaları bırakanların fransız jetleri olduğunu hatırlamakta fayda var...

evet, işte fransa'nın gün gibi ortada olan amacı ve buna şakşakçılık yapan medeni devletler...

eh, kamuoyu da eşek değil ya, bu paris bombalı saldırısının fransa'nın aldığı bu asker gönderme kararına tepki için yapıldığına inanıverdi hemen.

nasıl 11 eylül'ü müslümanlar planladıysa, paris'teki charlie hebdo'yu da müslümanlar bombaladı. (kesin bilgi yayalım...)

bu arada boko haram militanlarının ve boko haram lideri Mohammed Yusuf'un şakır şakır fransızca konuştukları, boko haram'In şu anki lideri Abubakar Shekau'nun da fransızca'nın yanında ingilizce de konuşabildiği bilinen bir gerçektir.

işte, fransa nijerya'ya ve doğal zenginliklerine hakim olmak istiyor, fransız batı afrikası'nı yeniden canlandırmak istiyor, bu vesile ile eski sömürgelerine asker yolluyor ve bunun için kamuoyu desteği sağlamak amacıyla da charlie hebdo dergisi bombalanıyor.

tabi tüm bunları yapan/yaptıran fransa'nın bu işlerine salık veren akıl hocasının da abd olduğunu unutmayalım. ABD ve ingiltere de tıpkı Mali’de ve libya'da olduğu gibi Fransa’ya destek veriyorlar.

denklem bu kadar basit...