stephen king'in orijinal bir fikri tüm ince ayrıntılarıyla işlediği ancak sonunu bağlayamadığı roman.
bir kısım karikatürize edilmiş karakterler içerir. örneğin big jim karakteri bir insanın olabileceği en dip ölçüde iğrençtir. bugüne kadar bir de nuri alço o kadar iğrenç olabilmiştir. neredeyse türk filmi senaryolarındaki kötü adamlar kadar vurgulanmıştır buradaki kötü adamların kötülükleri.
pasif halk, ekolojik sorunlar, herkesin paylaştığı ve kirlenmekte olan bir atmosfer ve kaynakları kendi çıkarına kullanmaya çalışan hırslı bir adam, kalabalıkları yönlendirmek için kullanılan din. dışarıdan bakınca aa ne kadar politik bir roman olarak da yorumlanabilir ancak stephen king'in amacı burada alegorik bir roman yazmak değil tamamen okuyucuyu heyecanlandırmak, korkutmak, vs.'dir.
bundan yüz sene sonra orta sınıf amerika vatandaşının nasıl yaşadığını, günlük ritüellerini merak eden bir araştırmacı, bu romanı eline alıp birçok bilgi edinebilir çünkü karakterler, yaşamlar son derece detaylı şekilde işlenmiştir. kendinizi bin küsür sayfa boyunca kasabanın içinde yaşıyormuş gibi hissedersiniz. sanki siz de o kubbenin altındasınızdır ve nefesiniz daralır.
sonunda beliren deri kafalar kurgunun kalitesini düşürmüştür kanımca. bu kadar hoş bir fikir ve böyle güzel bir işleyiş böyle dandik bağlanmamalıydı. keşke kubbeyi kimin indirdiğini bilemeseydik. ucu açık olsaydı, vs.