şu an çocuklar gibi seviniyorum lan! adam akıllı bir başlık gördüm, tutmayın beni!
Batı coğrafyasının, doğu coğrafyasına fersah fersah fark attığı ve müslümanların bugün dahi adımını atamadığı, dünya tarihinin belki de en önemli olayıdır rönesans.
basit olarak; ortaçağın tanrı merkezli yaklaşımından, insan merkezli bir yaklaşıma geçiştir. hümanizm akımının doğuşunun temeli atılmıştır. yani insanı en iyi ya da en kötüyü seçebilen, kendisini oluşturan bir varlık olarak gösterir. bu döneme etki eden başlıca düşünürlere gelirsek,
1-) Petrarca: Rönesans hümanizminin babası olarak kabul edilir. insan yaşamının nihai hedefini mutluluk olarak belirler. Bu mutluluğa da ancak; iç ve dış etkenlerden ve birtakım tutkulardan bağımsız olmakla erişebilineceğini öne sürer.
2-) Ficinus: Bu şahısı pek sevmesem de, platon'un felsefesini, hristiyanlık ile sentezlemesi hususunda topluma faydalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. dinin insanlara tamamen rehberlik edemeyeceğini söyler ve hakikata ancak akıl ve felsefe ile ulaşacağını dile getirir. Eh be kardeşim bu kadar kafan basıyor da, ne diye dogmaya karşı sesini yükseltmezsin dedirtir.
3-) Montaigne: Hepimiz ilkokul zamanlarında duymuşuzdur, montaigne'in denemelerini... işte bu zat-ı muhterem, şahsımca rönesans döneminin en taşşaklı abisidir. Antik yunan felsefesini tarumar etmiş, ve septisizmi avrupa kültürüne empoze etmiştir. Daha da önemlisi, evrenin şifresini çözmekle zamanınızı harcamayın bre cahiller diyerek, insanların ellerinin altındaki, çözüme kavuşturabilcekleri somut meseleler üzerinde kafa yormaları gerektiğini söylemiştir.
4-) Erasmus: Üniversite öğrencilerinin dilinden düşürmediği erasmus olgusunu, litaretüre kazandıran ustaya sıramız geldi. Hristiyan din alimlerinin, hristiyanlığı zerre kadar bilmediğini iddia eden erasmus, kendi kafanızdan atom uydurmayın diyerek, özellikle katolik klisesine ayarı en efsanesinden vermiştir. Deliliğe övgü adlı eserinde, ironi kavramını hakkıyla kullanarak, düşmanı gördüğü kitleye giderini yaparken, bir yandan da topluma gerekli olan bilgileri sunmaktaydı. Karşılıklı saygı ve tolerans anlayışının fikir babası olarak, kendisini saygıyla selamlıyorum.
Reformasyon ve bilim hareketine de bir el atiyim diyorum lakin, okuma özürlüsü olduğunuz için yazımı burda kesiyorum. sağlıcakla kalın az sayıda olan bilgi pıtırcıkları.