bugün

uluslararası kadın kongresi

genç türkiye cumhuriyeti'nin dünyanın pek çok ülkesinden önce 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıması ve medeni kanunda kadınlar lehine yapılan düzenlemeler sonucunda dış dünyada büyük yankılar uyandırmıştı.

bunun üzerine dünya kadınlar birliği 12. kongresini istanbul'da yapmayı kararlaştırır.

işte ulu önder atatürk'ün himaye ve tertipleri ile 18-24 nisan 1935 yılında istanbul'da uluslararası kadın kongresi düzenlenir. Yıldız Sarayı’nda toplanan kongreye 30’dan fazla ülkenin kadın delegeleri katılır.
görsel

kongreye katılan bazı temsilcilerin kongre, türkiye ve atatürk hakkındaki bazı görüşleri şöyledir;
Başkan vekili Manüs: “Türkiye, kadınlık işlerinde ön safta yürüyen bir memlekettir. Biz, Türk kadınların layık olduğu bütün hakların verilmesini kıskanarak ve takdir ederek takip ediyoruz”

Avustralya delegesi Oliver: “Bugün Türkiye’de yapılan terakki ve inkişafların akisleri memleketimize kadar geldiğinden ben uzak yurdumdan kalkıp geldim. Avrupa uluslarını geride bırakan hamlelerinizi yerinden görmek istedim”.

Bir başka Avustralya delegesi Rischbieth: “Bu kongre için 28 bin kilometre yol katettik. Avustralya kadınları, Türk kadınları candan tebrik eder. Unutulmamalıdır ki yolları erkekler yapar, fakat çocuklara yürümeyi öğreten kadınlardır”.

Atina’da çıkan Akropolis gazetesi: “Artık cennet hurilerine, esrarlı feracelere, şüpheli pencere kafeslerine ebedi elveda! Bir daha dönmemek üzere giden sultan saraylarının kurnaz harem ağaları, muhabbet odacıları sizlere de uğurlar olsun!.. Türk kadınını harem hayatının mahpusluğundan kurtaran Atatürk’e selam olsun”.

Mısır delegasyonu başkanı Sitti Şaravi: “Ankara’ya gittiğimde Reisicumhur Atatürk bizi kabul etti. Çok sempatik, mütevazı tavırları ve fevkalade zekâsıyla delegeleri çok etkiledi. Biz Mısırlılar onu çok sever ve onun açtığı yoldan yürümeyi bir şeref biliriz. Hatta siz ona Atatürk dersiniz, biz ise onu Ataşark diye anarız. Çünkü o yalnız Türk’ün değil, bütün şarkın ve bilhassa kardeş Mısır’ın da atası ve önderidir”.

işte görüldüğü üzre türkiye'nin 1935 yılında dünya nezdindeki prestiji ve dünyanın türkiye'ye beslediği sevgi ve sempati.

atatürk'ün ne denli büyük bir lider olduğunun bir başka kanıtıdır uluslararası kadın kongresi.

şimdi günümüzde ortaçağ zihniyetinin peşinden koşan onbinlerce kadın var ne yazık ki.
atatürk'ün kendilerine verdiği hakların geri alınmasını isteyen, bunu talep eden yaratıklar türedi seneler içinde.
ne acı...

ek: dünya kadın kongresi anısına hatıra pulları da basılmıştır ki bu da türkiye'nin o yıllarda ne denli vizyon sahibi bir ülke olduğunun bir başka örneğidir;
görsel