bugün

dc comics

superman denen dallamayı yaratmış oluşumdur. zaten batman dışında hemen hemen tüm süper kahramanları da tırttır. belki biraz da flash kurtarır.

tümüyle hayâl ürünü evrenlerde geçer öykülerinin geneli. hep yenilmezler. hep en büyükler falan...

hâl böyle olunca ne saygı duyabiliyorsun kahramanlarına ne içselleştirebiliyorsun. batman'i ayrı tutuyorum zaten. öyle ayılıp bayıldığım bir adam değildir ama hiç olmazsa hepimizin içindeki karanlık ve intikam seven yönü ortaya koyar.

marvel'ın eline verebileceği belki de tek yönü süper kötüler. sırf joker ya da penguin bile yeter ama onlara da çok haksızlık yapıyorlar işte. oysa birileri çıkıp sipirmin'i evire çevire, allah yarattı demeden, eşek sudan gelinceye kadar ağzını burnunu çarşamba pazarına çevirse ne güzel olur.

marvel öyle mi? iyilerin hiçbiri "ben süperim" diye gezemiyor çünkü kötüleri iyilerinden çoğu durumda daha zayıf kalıyorlar. hele spiderman işin en iyisi. adam her seferinde dayak yemese rahatlamıyor. arada yaptığı soğuk şakalar da paha biçilemez oluyor.

işin film-dizi ayağına gelince de marvel hepten şahlanıyor. gelmiş geçmiş en çok gişe yapan çizgiroman çevirisi the avengers, sonra iron man 3. batman olmasa listede dc comics nâmına bir şey olmayacak. lan guardians of the galaxy gibi en götten uydurma marvel filmi bile batman dışında kalan tüm dc filmlerinin önünde.

bence en iyisi superman'e kafayı kırdırsınlar. eğlenceli bir seri çıkar. sonunda da batman superman'i öldürsün. kendileri de kurtulsun o dallamadan biz de.