bugün

kına gecesi

kına yakılması konusunda birkaç rivayet var. en bilineni, * üç şey için kına yakılır; askere giden gence, kurban olacak hayvana, evlenenlere.. askere gidenin "vatana kurban olsun", kurbanın "allaha kurban olsun", evlenenler için "eşine kurban olsun" (bağlı olsun anlamında tabiki) anlamına gelirmiş.
bunun dışında, kınanın kan tutmasını önleyici bir etkisi olduğu varsayılır. asker yanında bir asker vurulduğunda, kurban kesilirken akan kan ve evlendikten sonra * gerdek gecesi görecekleri kanın tutmaması için kına yakıldığı da başka bir rivayet..
ayrıca kına gecesinde gelinin ağlaması makbuldur. "gülerek giderse gittiği yerde ağlayacağına, ağlayarak giderse güleceğine" inanılır. *
kısacası kına gecesinin amacı kına yakmak ve bu olayı da bir törenle süslemektir. yerinde ve güzel bir geleneğimizdir bana göre.. zira, düğün veya nikah sırasında gelin ve damat kolay kolay eğlenemez. takı merasimi, fotoğraf çektirmeler, tebrikler, görüşmeler derken, davetliler eğlenir, siz seyredersiniz, sonra bir bakarsınız düğün bitmiş. bu bakımdan yapmak lazımdır. kına gecesi düğünden güzel geçer. * eğlencenin dibine vurulur.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar