bugün

köy enstitüleri

genel kanının aksine ilk darbeyi kurucularından olan ismet inönü tarafından yemiştir. çok partili hayata geçiş sürecinde chp'nin oy potansiyelinin çok büyük miktarlarda düşmesi sonucu en önemli tepkiyi çeken köy enstitüleri karma eğitim, komünist düzene yataklık, köylünün köle yerine konması gibi komik baskılara yenik düşüp darbeyi kalbinden yani onu kuran chp hükümetinden yemiştir.

ismet inönü sırf oy kaybetmemek için hasanoğlan yüksek köy enstitüsü başkanını görevinden aldı ve üzerine dönemin milli eğitim bakanı hasan ali yücel'i de politik yıpranma gerekçesiyle kızağa çekti. milli eğitim bakanlığının yerine de reşat şemsettin şirer' i getirir. sırf seçimi kaybetmek istemeyen ismet inönü çocuğum dediği köy enstitülerine en büyük darbeyi bu atamayla gerçekleştirip hasanoğlan yüksek köy enstitüsünü kapatmıştır. oy toplamak uğruna ilahiyat fakültesi ve imam hatip projeleri sunmuştur ancak yine de seçimi kaybetmiştir.

yeni hükümet demokrat parti'dir ve vekiller arasında toprak ağaları da vardır. köy enstitülerinden en çok korkan ve meclise demokrat parti'yi getiren bireyler yine toprak ağaları olduğundan ne yazık ki bu güzide kurumun tamamen kapatılmasına sebep oldular.

eğer kapatılmasaydı ne olurdu?

doğu topraklarımızdaki aşiret yönetimi, toprak ağalığı yani feodalite bilinçli, eğitimli köylülerimiz tarafından çökertilir ve tüm bireylerin kendi toprakları olurdu.

bugün köy kahvelerinde erkekler yatıp kadınlar tarlalarda çalışmazlardı. herkes bir olup tüm ihtiyaçlarını birlikte giderirdi.

yobazlık ve cahillik son bulurdu.

sanat açısından daha gelişmiş bir ülke olurduk.

her köyde bir ziraat ustası, bir yapı ustası, bir sanat adamı olurdu.

kadınlarımız daha değerli, daha bilgili, daha birey olurlardı.

ayrı bir parantez de reşat şemsettin sirer için açmak istiyorum.

bugün adına sivas'ta ilköğretim okulu açılmış şahıs köy enstitülerine vurduğu darbelere akıl sır ermiyor.

bu şahsın kararlarına göre o dönemde uygulanan kararlar;

köy enstitülerinde öğrencilerin yönetime katılma uygulaması son buldu.

okutulan klasikleri öğrencilerin seviyelerine uymuyor diye yasaklandı.

serbest okuma ve tartışma saatleri iptal edildi.

aynı kampüste bulunan kız ve erkek öğrenciler birbirinden ayrıldı.

bugün yaşayan halkımın cahilliğinin en büyük sebebi bu enstitülerin kapatılmaları yüzündedir.