bugün

osmanlı imparatorluğu

türk dilinin en yetkili mercii olarak türk dil kurumu emperyalizmi şöyle tanımlamış yani türkçe anlamı şudur ki;

--spoiler--
Bir milletin sömürü temeline dayanarak başka bir milleti siyasi ve ekonomik egemenliği altına alıp yayılması veya yayılmayı istemesi, yayılmacılık, yayılımcılık
--spoiler--

kimisine artık bir çok alanda duymasından dolayı klişe gelebilir ama doğruya doğru dememek olmaz.
şöyle ki; osmanlı imparatorluğu fethettiği ülkeleri sömürmüş, oraların etinden sütünden, petrolünden, insan gücünden (niteliksiz insan gücü yalnız, nitelikliyi sadrazamlığa kadar devletin tüm kademelerine getirmiş, onları yok saymamıştır), tarihi eserlerinden(çalıp çırpmamış yani) faydalanmış olsa idi pek çoğumuzun bileceği üzre şu an avrupalıyı zengin, refah düzeyi son derece yüksek millet olarak kabul etmekten ziyade onları kapımızın paspası olarak görecektik.

eğer balkanlara doğru fetih politikası yürütmeseydi osmanlı imparatorluğu, din ve dil özgürlüğü getirmeseydi bu bölgeye, istilacı politikayı yürüten devletler asimile ettiği devletleri tarih sayfasından söküp atacaklardı.

balkanlardan çekilen osmanlının ardından huzuru getirebilmiş bir devlet söylenebilir mi?
ya da orta doğudan? ırakın filistinin lübnanın ve daha onlarca devletin durumu nedir?

osmanlı hükümranlığı zamanıyla şimdiyi kıyaslayınca gerçekler o kadar güzel bir şekilde ortaya çıkıyor ki.

oynanan oyunlar, değişen güç dengeleri birer birer değişiyor. dün düşman olan devletler çıkarları doğrultusunda öyle güzel ittifak kuruyorlar ki... (bkz: düşmanımın düşmanı dostumdur)
ha diyeceksiniz bu zaten osmanlının son dönem politikasıdır diye ama osmanlı düşmanlarından korunmak amaçlı böyle bir politika izlemiştir, bunlarınkisi güç savaşı. yani durum kıyaslanmayacak derecede farklı.

osmanlının yayılmacı politikasını (bu politikanın esas alınmasının nedeni de cihat anlayışıdır)onların deyimiyle istilacılığını şimdinin hristiyan devletleri gibi yakıp yıkmak, sömürmek ve de kaos götürmekten ibaret sananlar var. peki bu milletler neden günümüzde osmanlı zamanı refahını süremiyorlar? iç karışıklıktan bıkmış, dış mihraklardan usanmış devletlere neden barış ve huzur götürülemiyor? kanaatimce bu sorunun cevabını osmanlıyla günümüz emperyalist devletlerini kıyaslayanlar versin.

osmanlı fetih hareketleri islam dini esaslarına uygun bir biçimde hz muhammed ahlakına uygun bir biçimde düzenlenmiştir. zaten islam dininin esaslarında zorlama olmadığı da aşikârdır ve de bunu hiçbir yönetici hükümdar da yapmamıştır. aslında gayri müslim halkın refah düzeyi ve de devlete son yıllarda kazık atacak derecede güçlenmesinden de onlara hoşgörülü yaklaşıldığının kanıtıdır.
yıllarca barış içinde yaşayan halklar nasıl oluyor da mahalle mahalle ayrılacak duruma getiriliyor? al işte içler acısı bir soru daha.

son olarak osmanlı imparatorluğu tarihi boyunca yaklaşık olarak 30 devleti sınırları bünyesinde asırlarca, son derece akılcıl bir yönetim anlayışıyla bir arada tutmuş, tarihin seyrini değiştirebilen bir devlettir.
bizim de mirasımızdır.
bu mirasa sahip çıkmak kendini osmanlının varisi kabul eden herkesin boynunun borcudur.