bugün

kilo vermek isteyenlere verilebilecek tavsiyeler

her zaman uzman görüşüne saygı duyarım ama diyetisyen değilim fakat 115 kilodan 87 kiloya düştüm sizle sadece tecrübemi paylaşıcam.
herşeyden önce söylemem gereken şu ki; bu iş aslında yaparsın yapamazsın daha doğrusu irade meselesi üstüne kurulu değil, tamam bir payı var, eyvallah ama irade kısmı %20 falan ve 2 haftaya kalmadan %0 a düşüyor yani kontrol sende şunu yerim bunu yemem diyecek kıvama geliyorsun. bana göre işin %100 lük kısmı bilgiyle alakalıdır, yani birinin hazır diyet, spor programı vermesinden çok hangi yiyecekte ne olduğu veya hangi sporun hangi kas grubu çalıştırdığı, kardiyo mu direnç egzersimi falan gibi, yani özet olarak size balık verilmesinden çok, kendi balığınızı tutmanız daha iyidir ama öğrendiğiniz bilgiyede körü körüne bağlanmayın bugün sağlıklı denilen yiyecek, yarın zararlı çıkabilir ama araştırmaya devam edin.
işe ilk olarak kalorinin ne olduğu öğrenmek ile başlayın, bu kilo vermenin değil beslenmenin abc sidir ve bu bilgi altın değerinden, burda size uzun uzun kalori nedir falan diye anlatmıycam çünkü dediğim gibi benim dediğimi okuyup geçmeniz değil diğer sitelerdende bakıp araştırın. kaloriyi bilmek en önemlisidir misal marketten alacağınız herhangi bir yiyeceğin üstünde s*ke s*ke kalorisi yazmak zorundadır ve hesabınızı buna göre yapabilirsiniz. günlük alınması gereken kalori ihtiyacınız eğer hareketsiz bütün gün oturuyorsanız 2000 kaloridir, ha şunuda unutmayın 2000 kalorinin altına olursa hastalanırım falan diye düşünürseniz öğrenilmesi gereken konular karbonhidratlar, proteinler vs. vs diye gider*. 1000 kalorilik bir diyet hazırlarsanız* 1 haftada 1 kilo verirseniz, abartıp haftada 5 kilo vericem demeyin, ağzınız burnunuz yamulur. haftada 1 kilo vermek en güzelidir, dengeni bozmaz üstüne rahat rahat gezer tozarsın ha şunu söylemek zorundayım eğer benim gibi tamamen şekeri, tatlıları ve ekmeği keserseniz ilk bir hafta baş ağrısı ve sinir yapar, sebebi ani kan şekeri düştüğü için bünyeyi uyarıyor, diyor insülin azaldı normalde vücut böyle bir açlığa alışkın değil diye, eğer herhangi bir metabolizmayla alakalı bir sıkıntınız yoksa** 1 hafta sonra bünye insülin seviyesini düşürüyor ve baş ağrıları kesiliyor, ondan sonrasında rahatlığa kavuşuyorsunuz, ama şunuda belirtmek gerekir ki bu insülin seviyesini düşürdükten sonra* tatlı yediğiniz zaman canınız çekti falan insanlık hali olur öyle, o zaman kalp çarpıntısı yapabilir, süt veya ayran kalp çarpıntısını düşürebilir ya da kendiliğinden de geçebilirde kalbi zayıf olanlarda sakıncalı. zaten bu süreye kadar sizin şekerleri falan arıştırıp* ne s*k*k bir şey olduğunu bilmeniz gerek size araştırmanızı tavsiye ediceğim bazı konular olucak, biyoloji sınavına mı hazırlanıyoruz lan dingil diyebilirsiniz ama şunu da unutmayın ki araştırmalara göre kanıtlanmıştır hatta *beslenme biçimlerine göre insanların yaşamsal fonksiyonlarında, ömürlerinde ve psikolojik olarak artış olmuş. psikolojik olarak insan az yemekle nasıl iyi hissederden diye düşünmeyin, onlarda aslında biyolojik ve kimyasal reaksiyonlar bütünüdür, misal olarak balık yağı kullanmak* depresyondan uzak tutar. neyse konu sapmasın araştırmanızı istediğim konuları yazayım;
glisemik endeks,
bazal metabolizma,
gıdalar, yani başlıca ana gruplar; karbonhidratlar, yağlarler, proteinler, vitaminler, mineraller bi de su*. bunlar içinde karbonhidradlar ve proteinleri aşırı tavsiye ederim örnek olsun diye sporcuların neden proteinle beslendikleriyle alakalı bir çok siteden öğrenebilirsin tabi aynı zamanda karaciğere dokunabileceğini de. unutma herşeyin artı ve eksi yönlerini bilmelisin, anabolizma ile katabolizma gibi.
spor aktiviteleri, gerçi ben pek vakit ayırmadım zaman sıkıntısından dolayıda ama hiç te yapmadım diyemem misal olarak yemekten önce spor yaparsanız abartılı değil yarım saat koşma, merdiven çıkma gibi kardiyo egzersizi yapıldığı zaman yemekten alıcağınız kalorinin de arada kaynama ihtimali var, yada kas yapanların çoğu tarafından bilinen bir şey olarak kas çalıştıktan sonra protein almak kasları güçlendirir tabi insanların alabileceği 3-4 saat içinde 30-40gr proteinden fazlasını sindiremez deniliyor, bir doktora sormak lazım.
neyse siz demek istediğimi anladığınızı umuyorum araştırıp öğrendiğiniz zaman şevkiniz zamanla artıcak ve daha çok öğrenmek istiyceksiniz, zaten öğrenmeyi seven biriyseniz değmeyin keyfinize, dediğim gibi bu iş bana göre iradeden çok bilgiyle alakalı, yapınca oluyo herkesde potansiyel vardır, kafanızı rahat tutun ama tabi doktora da gidip sormak lazım yani öyle cahil cesareti diyetin birine dalıp vitamin eksikliğinden gemici hastalığı diyorlardı galiba o yüzden canınızı sıkmayın, ben size örnek olarak 115 kiloyken başladığım diyeti de anlatayım zamanla öğrendikçe modifiye ettim umarım yardımcı olur,
sabah;
1 tas yağsız süte çay bardağı kadar eti lifalif atıp isterseniz üstüne kuşüzümü, leblebi, fındık veya meyva doğrayın yada meyvayı yanında yiyin hiç farketmez. eğer meyve dışındaki seçeneklerden kullanıcaksanız mümkünse kavrulmamış 1 veya 2 kaşık atın, kalori falan zaten öğreniceksiniz zaten bir süre sonra ayarı kendiniz yaparsınız. unutmadan lifalifin* içinde sadece lif olduğu için vücut sindiremiyor ve sadece mideyi bir süre dolu tutup dışkı olarak çıkıyor, sıkıntısı kabız yapabilir bende barsak ve hemeroid olduğu için bırakmak zorunda kaldım eğer sizdede varsa kullanmayın lifin tek faydası bir süre tok tutmak başkada bir işi yok.

öğle: bir tane light yogurt ama hani bu dönercilerde satılan ufak ayranlar olurya 50 kuruşluk onlar kadar, 1 tane meyva bir tane eti mısır-pirinç patlağı yeşil paketli olan, bunun yerine başka birşeyde koyabilirsiniz ya da dayanırım derseniz komple öğle yemeğide yemeyebilirsin senin seçimin ama dersti, işti falan performans düşüklüğü, baş dönmesine de katlanılmaz ne olur ne olmaz zayıflıycam diye de sağlığından olma, senden kıymetlimi, ya da tüm bu öğle yemeği yerine yemekhane varsa daha güzel bir tabildot yemek ortalama 500-900 kalori arasında olur hem ne yicem derdinde olmaz.

akşam yemeği: protein ağırlıklı ve yağsız misal 150 gr. haşlanmış tavuk göğsü idealdir ama dersenki hocam bana detay girme daha basit anlat dersen, evde ne yemek varsa ekmeksiz bir tabak taze fasulye olur, bulgur olur farketmez karavanadan ne çıkarsa, yanında istersen salata yağsız olsun ama sirkesi, limonu falan sana kalmış yanında su, ayran, çay iç ben son 1 aydır böyle yapıyorum işe yarıyor.

bu yaptığım diyette gece akşam yemeği ile gece yatma arasında 4 saat bir ara kesin bırakıyorum, çünkü benim yaptığım diyet az ye sık ye ye ters olarak az yiyip aç kalma üzerini kurulu, zararlı mı tabiki zararlı ama daha önce çok zor durumlarda dayandığım için bende sıkıntı olmadı ama sende çıkabilir, ben daha çok vücuda giren karbonhidratı en aza indirgeyip gerektiği zaman vücut kendi yağlarından kullandırtmaya zorladım asıl mantık buydu, misal akşam aç yatıp, sabah kalktığınızda vücutta tüketilecek yiycek kalmadığı için spor yaparsanız direk vücut yağlarını yakarsınız bunun gibi. birde bol bol su tüketin, çay kahve falan şekersiz istediğiniz gibi için, coca cola zero da olsa yönelmeyin kimyasal olan çoğu şeye güvenmeyin hatta neyse öğrenirsiniz. meyva yerken gün içinde fazla yemeyin ama hiçte kesmeyin vitaminler önemlidir ayrıca c vitamini, kafein metabolizmayı hızlandırır bunlara da bakın.

araştırın, öğrenin bazen deneyin yanılın, olmadı doktora sorun, hiç öyle kendinize güvenin falan demiycem, kafanız rahat olsun çokda zor değil acele etmeyin yalnız sağlık sıkıntısı yapabilir, benden bu kadar hadi güle güle.